Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
106. Det lilla livets storslagenhet med Marcus Rosenlund
0:00
-43:19

106. Det lilla livets storslagenhet med Marcus Rosenlund

När jag läste boken “Det stora lilla livet” så häpnade jag och det är ju alltid en god idé att kontakta folk som får en att häpna. Så jag bjöd in författaren Marcus Rosenlund som till vardags är journalist på Yle.

Människan tenderar till att både tro och bete sig som om jorden tillhör henne. Rosenlund har en annan uppfattning. Han menar att detta är mikrobernas planet.

Det blev ett samtal om livets historia som jag kan garantera kommer ge dig respekt för det du inte ser och samtidigt får dig att häpna över det storslagna i tillvarons riktigt små livsformer.

Bland annat pratade vi om hur avgörande mikrober är för människans hälsa och vad det innebär att den livsbärande jorden ryms inom några tiotals centimeter under våra fötter. Och skojiga saker som cyanobakterier, daggmaskar och trögkrypare!

Rosenlunds rekommendationer:

Rågen. En spretig historia - Annika Luther

Myrornas hemliga liv - Katja Bargum och Heikki Helenterä

Surface Detail - Iain M. Banks

Programledare: Per Grankvist. Producent: Jens Back. Mixning av Stray Dog Studios. #perspektivpodden

"Perspektiv "är en podd från Vad Vi Vet. Prenumerera på podden för att lära dig något nytt varje vecka.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!