Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
11. [Valspecial] Om hur EU-parlamentet funkar i praktiken - med parlamentariker Anna Hedh[
0:00
-1:04:21

11. [Valspecial] Om hur EU-parlamentet funkar i praktiken - med parlamentariker Anna Hedh[

Det här är det första i en rad bonusavsnitt vi gjort tillsammans inför EU inför valet den 26:e maj. Varannan vecka fram till valet kommer du att följa med mig till Bryssel när jag träffar folk som jobbar i och runt parlamentet för att försöka påverka besluten här på olika sätt.

I valet till parlamentet ska vi välja de de lite mer än 700 ledamöter som ska representera oss, en halv miljard medborgare i EUs 28 medlemsländer, de kommande fem åren. Det är en sak att förstå hur parlamentet funkar på pappret och vad som gör det till en av de viktigaste institutionerna i EU men jag är nyfiken på hur det funkar i praktiken. I jättebyggnaden i Bryssel bereds trots allt alla de lagförslag som sammantaget påverkar sextio procent av alla beslut i svenska kommuner och landsting, samt hälften av alla beslut i riksdagen. För att lära mig mer om det stämde jag träff med en av de som gått längst i de gråbeiga korridorerna: Anna Hedh, parlamentsledamot sedan 15 år.

-

#perspektivpodden

Denna valspecial gjordes av Väljarskolan - numera Vvv. Politik - inför EU-valet 2019.

Perspektiv görs av Vad Vi Vet. Vi filtrerar nyhetsflödet och ger dig faktabaserade förklaringar av de viktigaste aktuella händelserna. Skaffa mer fakta i dina flöden genom att följa @vadvivet

Producent: Gabriella Lahti. Programledare: Per Grankvist. Följ Per: https://instagram.com/pergrankvist


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!