Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
111. Om de första feministerna med Anna Laestadius Larsson
0:00
-35:22

111. Om de första feministerna med Anna Laestadius Larsson

Den feministiska vågen förknippas med 1970-tal, rödstrumporna och deras krav på likabehandling. Men rösträttsrörelsens 1910-tal är också feminism, sprunget ur arbetarrörelsens krav på allas lika värde under 1800-talet. De första tankarna om kvinnliga rättigheter och det vi idag skulle kalla feminism - helt enkelt tanken på att kvinnor ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter som män - ja de uppstår faktiskt på på 1700-talet.

Författaren Anna Laestadius Larsson har intresserat sig för de första feministerna. Efter sex historiska romaner har hon skrivit sin första populärvetenskapliga bok om tre pionjärer på 1700-talet, kallad Alla dessa djäfla qvinnor

Jag fick tag på henne i Portugal och vårt samtal kom att handla om bortglömd historia, upplysningsidéernas baksidor och pionjärer som givit kommande generationer kraft.

Laestadius Larssons bokrekommendationer:

Den nya kvinnostaden : pionjärer och glömda kvinnor under tvåtusen år - Nina Burton

Historiens metoo-vrål : är jag inte människa - Ebba Witt-Brattström

Till försvar för kvinnans rättigheter - Mary Wollstonecraft 

“Perspektiv” är en podd från Vad Vi Vet, tjänsten som gör dig allmänbildad inom aktuella ämnen - med minimal ansträngning. Ta del av tusentals förklaringar och quiz på vadvivet.se eller @vadvivet

Programledare: Per Grankvist @pergrankvist Producerare: Andrea von Essen. Klippning: Jens Back. Mixning: Stray Dog Studios.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!