Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
116. Om svensk svart historia, med Amat Levin
0:00
-56:55

116. Om svensk svart historia, med Amat Levin

Amat Levin har under flera år intresserat sig för svart historia, och inte minst den svarta historien i Sverige. När vi på Vad Vi Vet lät svenska folket rösta på årets Allmänbildare 2023 var det han som fick överlägset flest röster. Och det är inte så konstigt. Hans bok “Svart historia” har hjälpt många att upptäcka en del av vår historia som vi glömt bort, men också att se världshistorien ur ett annat - icke-vitt perspektiv.

Därför var det en självklarhet att bjuda in honom till Perspektiv! Vårt samtal spänner över många områden, från hur det svenska språket förändrats, hur den amerikanska svarta historien påverkar oss och vilket pris svarta afrikaner fick betala för svenska ambitionerna att bli en kolonial stormakt.

Levins bokrekommendationer:

Svarta Saint-Barthélemy : människoöden i en svensk koloni 1785-1847 - Fredrik Thomasson

The state of Africa - Martin Meredith. 

Kung Leopolds vålnad : om girighet, terror och hjältemod i det koloniala Afrika - Adam Hochschild

En storm kom från paradiset - Johannes Anyuru

“Perspektiv” är en podd från Vad Vi Vet, tjänsten som gör dig allmänbildad inom aktuella ämnen - med minimal ansträngning. Ta del av tusentals förklaringar och quiz på vadvivet.se eller @vadvivet

Programledare: Per Grankvist @pergrankvist Producerare: Andrea von Essen. Klippning: Jens Back. Mixning: Stray Dog Studios.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!