Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
12. Om vad som hänt efter #metoo och om allt det som inte hänt - med Eva Röse
0:00
-1:00:09

12. Om vad som hänt efter #metoo och om allt det som inte hänt - med Eva Röse

Vad som startade som en serie vittnesmål mot en filmproducent i The New York Times hade sex veckor senare blivit en global rörelse, där kvinnor från hela världen vittnade om #metoo, att de också blivit offer för olika former av övergrepp. Upprop om förändring förenade kvinnor i olika branscher. Kända och inflytelserika män tvingades bort under förödmjukande former. Andra lämnade sina poster självmant och diskret.

De omedelbara effekterna var tydliga men de långsiktiga följderna är svårare att överskåda. En person som kan ge det perspektivet är skådespelaren Eva Röse som blev en av förgrundsfigurerna för #tystnadtagning, ett upprop i film- och teaterbranschen. Vid hennes köksbord pratade vi om undertryckt ilska, om varför #metoo blev så stort i Sverige samt om varför det är så viktig att bli maktmedveten - för både kvinnor och män. Och så pratar vi förstås om dessa män - förövarna i teaterbranschen som alla känner till - och deras totala frånvaro av ursäkter.

Bokrekommendationer

Under det rosa täcket - Nina Björk. 

Ett eget rum - Viginia Woolf.  

Allt vi inte pratar om - en bok för killar och män (länkad) - Ida Östensson & Thor Rutgerson

-----

#perspektivpodden

Perspektiv görs av Vad Vi Vet. Vi filtrerar nyhetsflödet och ger dig faktabaserade förklaringar av de viktigaste aktuella händelserna. Skaffa mer fakta i dina flöden genom att följa @vadvivet

Programledare: Per Grankvist. Producent: Gabriella Lahti.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!