Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
128. Den sammanhängande ledighetens historia, förklarat av Jenny Björkman, historiker
0:00
-34:27

128. Den sammanhängande ledighetens historia, förklarat av Jenny Björkman, historiker

Rätten till flera veckor sammanhängande semester under sommaren är något som vi svenskar har vant oss vid och tar för givet, men vår semestertradition har vuxit fram de senaste hundra åren. Den allra första motionen lades i Riksdagen 1917 men det skulle dröja ett par decennier innan vi fick det vi idag kallar för industrisemester, även om det i praktiken inte finns någon industrisemster längre.

När vi började fundera på det här ämnet tog det inte lång tid att komma fram till att Jenny Björkman är rätt person att tala med. Hon är docent i historia, vilket alltså signalerar en högre vetenskaplig kompetens än enbart doktor, och har intresserat sig för just svenskarnas semestervanor.

Vi pratade om klassaspekten av semester, om mina sommarkoompisar i Båstad, när solbränna gick från att vara fult till att vara fint och varför det är lite finare att åka på semester off-season.

Björkmans bokrekommendationer:

Vi romantiska resenärer - Carina Burman. 

Min vän Percy, Buffalo Bill och jag - Ulf Stark

Underbara kvinnor vid vatten - Monika Fagerholm. 

Semestersabotören (film) - Jacques Tati (1953)

“Perspektiv” är en podd från Vad Vi Vet, tjänsten som gör dig allmänbildad inom aktuella ämnen - med minimal ansträngning. Ta del av tusentals förklaringar och quiz på vadvivet.se eller @vadvivet

Programledare: Per Grankvist @pergrankvist Producerare: Andrea von Essen och Jens Back. Klippning: Jens Back. Mixning: Stray Dog Studios. Avsnittet är en repris från 2022.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!