Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
133. Om rasistiska vardagsbeteenden, förklarat av mångfaldsexperten Seher Yilmaz
0:00
-51:16

133. Om rasistiska vardagsbeteenden, förklarat av mångfaldsexperten Seher Yilmaz

I Sverige har drygt en fjärdedel utländsk bakgrund. Det innebär att de själva är födda utanför Sveriges gränser eller att båda föräldrarna är det. Det är inte några få, det är var fjärde svensk. Det bemötande de får skiljer sig från de som inte har en utländsk bakgrund. Det behöver inte finnas någon illvilja bakom det förstås. För samtidigt som vi pekar på att det på pappret finns samma förutsättningar för alla visar statistiken något annat. Det är handlingarna, det är beteendena som uppfattas som rasistiskt som jag är nyfiken på, inte minst för att jag helt säkert gjort mig skyldig till det själv.

Jag kan inte tänka mig någon bättre än Seher Yilmaz att tala med om detta mångbottnade ämne. Hon arbetar på Sveriges Television med organisationsutveckling med fokus på jämställdhet, inkludering och mångfald för att synliggöra och förändra beteenden i organisationen. Hon är även författare till boken “Vad jag pratar om när jag pratar om rasism”.

Det blev ett samtal om det obekväma i att prata ras i Sverige, om hur man lite välmenande kan påstå att man inte fäster någon vikt vid människor har olika hudfärger och hur det paradoxalt nog motverkar förändrade beteenden.

Yilmaz bokrekommendationer:

Stöld - Ann-Helén Laestadius 

Ihågkom oss till liv - Joanna Rubin Dranger 

En dag ska jag bygga ett slott av pengar  - Evin Ahmad 

On Being Included: Racism and Diversity in Institutional Life - Sara Ahmed

Programledare: Per Grankvist. Producerare: Andrea von Essen. Klippning: Jens Back. Mixning: Stray Dog Studios. 

"Perspektiv "är en podd från Vad Vi Vet - tjänsten som hjälper dig bli allmänbildad med minimal ansträngning. #perspektivpodden


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!