Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
149. Har tomten funnits, författare Arne Norlin?
0:00
-50:58

149. Har tomten funnits, författare Arne Norlin?

Finns jultomten?

Det självklara svaret är förstås nej. Han är världens mest kända påhittade figur, förmodligen större än Batman, Musse Pigg och James Bond tillsammans. Under sitt amerikanska namn Santa Claus har han blivit en symbol för både kommersialism och osjälviskt givande. Men han är inte helt påhittad. I jultomtemyten finns spår av historier med verklig förankring och folkliga seder med djupa historiska rötter, lustiga sammanträffanden och praktiska förklaringar.

Samtidigt är alltså svaret på frågan också ja, tomten finns.

Han är en lustig blandning av hedniska traditioner och kristna högtider, han är både gårdstomten som tar hand om djuren hela året och en säsongsarbetare som dyker upp för att fira att Jesus är född, och en reklamikon som vill övertyga dig om att välja cola istället för must och att köpa en lång rad andra saker.

Så nog finns tomten allt. Mer än vi anar, både som populärkulturell och religionshistorisk ikon.

Arne Norlin har skrivit en biografi över denne mångfaccetterade figur, Myten om tomten” och vårt samtal blev ett försök att förstå var myten kommer ifrån och de många språng och snedsteg som skett längs vägen och hur det idag existerar flera parallella tomtemyter i olika länder. Lika självklart som det är för oss att fira den 24:e är det för andra att fira den 25:e eller den 6:e. Och hur var det med tomtens hjälpredor? Är de nissar, renar eller en svart man som heter Pieter?

Bokrekommendationer:

“Perspektiv” är en podd från Vad Vi Vet, tjänsten som snabbt gör dig mer allmänbildad i aktuella ämnen. Skaffa ett gratiskonto på vadvivet.se

Programledare: Per Grankvist @pergrankvist Redaktör:  Sarah Berg. Klippning: Jens Back. Publicering: Sara Lundgren. Mixning: Stray Dog Studios.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!