Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
17. [Valspecial] Om hur EU-kommissionen tar in synpunker inför nya lagförslag - med Ariane Rodert
0:00
-37:31

17. [Valspecial] Om hur EU-kommissionen tar in synpunker inför nya lagförslag - med Ariane Rodert

I dagens avsnitt träffar jag Ariane Rodert som jobbar i den inflytelserika Europeiska Ekonomiska och Sociala Kommittén (EESK) som samlar representanter från det organiserade civila samhället i hela EU för att ge synpunkter på lagförslag. De är en del av maskineriet runt kommissionen som får tycka till om lagförslagen när de är på idéstadiet, och hon hjälper oss att förstå kommisionens arbete med att föreslå nya lagar till parlamentet. Till skillnad från i Sverige kan parlamentarikerna nämligen inte föreslå några lagar - allt det sker via kommissionen. Den insikten fick mig att undra över kommissionen tar in synpunkter från omvärlden innan de formulerar lagförslagen till parlamentet.

#perspektivpodden

Denna valspecial gjordes av Väljarskolan - numera Vvv. Politik @vvv.politik - inför EU-valet 2019.

Perspektiv görs av Vad Vi Vet. Vi filtrerar nyhetsflödet och ger dig faktabaserade förklaringar av de viktigaste aktuella händelserna. Skaffa mer fakta i dina flöden genom att följa @vadvivet Producent: Gabriella Lahti. Programledare: Per Grankvist.  


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!