Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
22. Om när cirkus blev relevant igen - med cirkusdirektör Trolle Rhodin
0:00
-47:28

22. Om när cirkus blev relevant igen - med cirkusdirektör Trolle Rhodin

Cirkusen är en rest från en tid när underhållning var en bristvara och det var långt till den stora världen. Idag är allt ett klick bort. Sevärdheter och märkvärdigheter är inte längre lika sevärda eller märkvärdiga för att vi kan klicka med fingrarna och trolla fram dem närhelst vi vill. Som en följd av det har cirkusarna haft det allt svårare att vara lönsamma de senaste decennierna och de flesta har lagt ner. De vilda djuren har skingrats, tälten är sålda och akrobaterna har tvingats söka lyckan någon annanstans.

Idag har Sverige bara en enda cirkus kvar, Brazil Jack. Direktör Trolle Rhodin tillhör cirkusadel med mer än 250 års europeisk erfarenhet i blodet. Samtidigt som han vuxit upp i en cirkusvagn representerar han en ny generation cirkusartister som vågar bryta med traditionerna. Sedan han tog över har han försökt sig på en balansakt mellan att erbjuda den där cirkuskänslan vi nostalgiskt minns från barndomen och att erbjuda något som känns modernt. Ett exempel på det är hans beslut att sluta med djur, ett beslut som räddade Brazil Jack från undergång.

Jag klättrade upp i hans cirkusvagn för att få perspektiv på vad det egentligen är som fortfarande lockar publiken, arbetet med att producera en cirkusföreställning och hur en vanlig dag ser ut i denna ovanliga värld.

Rhodins rekommendationer

Bok: Rex Mundivalsen (första delen i triologin) - Tony Rodin. 

Film: Vilken jävla cirkus - Regi av Helena Bergström

Film: The greatest showman - Regi av Micheal Gracey

-----

#perspektivpodden

Perspektiv görs av Vad Vi Vet. Vi filtrerar nyhetsflödet och ger dig faktabaserade förklaringar av de viktigaste aktuella händelserna. Skaffa mer fakta i dina flöden genom att följa @vadvivet

Programledare: Per Grankvist. Producent: Gabriella Lahti.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!