Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
27. Om kärnkraftens potential och politik - med fysikern Klara Insulander Björk
0:00
-43:32

27. Om kärnkraftens potential och politik - med fysikern Klara Insulander Björk

Å ena sidan är kärnkraft förknippat med det lidande och mörker som en härdsmälta kan orsakar. Å andra sidan med den ljusa framtid en fossilfri energikälla kan innebära. Frågan om kärnkraft är farligt eller ej tycks alltså i första hand vara en politisk uppfattning. Den bilden delas av Klara Insulander Björk som är forskare inom subatomär fysik och plasmafysik vid Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg. I dagens avsnitt pratar vi partikelfysik, den mänskliga faktorn och den röda tråden mellan de tre stora kärnkrafthaverierna i modern tid. Allt för att försöka förstå kärnkraften ur flera perspektiv.

Läsrekommendationer

- Mellan frälsning och domedag : om kärnkraftens politiska idéhistoria i Sverige 1945-1999 - Jonas Anshelm. 

- Bomben: ett liv- Gerard Degroot, Peter Handberg. 

- Bloggen Analysgruppen - analys.se

- -

#perspektivpodden

Perspektiv görs av Vad Vi Vet. Vi filtrerar nyhetsflödet och ger dig faktabaserade förklaringar av de viktigaste aktuella händelserna. Skaffa mer fakta i dina flöden genom att följa @vadvivet

Programledare: Per Grankvist. Producent: Gabriella Lahti. Podden görs av VVV Media för Vadvivet.se


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!