Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
29. Om hur YouTube blev den självklara politiska arenan för unga - med youtubern Henrik Jönsson
0:00
-55:21

29. Om hur YouTube blev den självklara politiska arenan för unga - med youtubern Henrik Jönsson

Att säga att YouTube är en radikaliseringsmaskin är en slutsats lika banal som att hävda att internet är trasigt. Visst ger dig algoritmerna mer och mer extrema varianter av vad du klickar på, men det är fortfarande du som klickar. De artiklar och böcker som hävdar något annat använder sig av anekdotisk bevisning eller drar lite väl långt gångna slutsatser på lite väl skakig grund.

Däremot är YouTube intressant ur ett annat politiskt perspektiv, som ett ställe där unga kan forma sitt ideologiska medvetande och där långa politiska videos från högern och vänstern bara är ett klick ifrån varandra. Henrik Jönsson är en högprofilerad och högerprofilerad politisk YouTuber som släpper nya videos varje vecka. Man kan tycka vad man vill om Jönssons åsikter, men han förstår mekanismerna och vad som driver de politiskt aktiva på plattformen, och är därför rätt person att sätta dem i perspektiv. Förutom detta pratade vi också om vikten av optimering av thumbnails för att få fler klick, hur man förhåller sig till sin egen digitala persona och varför PewDiePie är YouTubes egen Peter Pan, pojken som växte upp men aldrig mognade. Bland annat.

Referenser och rekommendationer

Boken som nämns några gånger är "The Righteous mind” av Jonathan Haidt https://www.adlibris.com/se/bok/the-righteous-mind-9780141039169

Förslag på politiska YouTube-kanaler

Joe Rogan

David Dobrik

Francesca Florentini / Newsbroke 

Natalie Wynn / Contrapoints

Cenk Uygur & Ana Kasparian / The Young turks

Casey Niestat

Henrik Jönsson

- - - 

#perspektivpodden

Perspektiv görs av Vad Vi Vet. Vi filtrerar nyhetsflödet och ger dig faktabaserade förklaringar av de viktigaste aktuella händelserna. Skaffa mer fakta i dina flöden genom att följa @vadvivet

Programledare: Per Grankvist. Producent: Gabriella Lahti.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!