Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
3. Om opinionsundersökningarnas trovärdighet - med professor Henrik Ekengren Oscarsson
0:00
-37:37

3. Om opinionsundersökningarnas trovärdighet - med professor Henrik Ekengren Oscarsson

Under valspurten 2018 presenterades nya opinionsundersökningar så gott som dagligen. Ändå verkade samtliga partier förvånade över resultatet på valnatten. Några trodde de skulle fått mycket fler röster, andra hade befarat ett ännu sämre resultat. Kan man inte lita på opinionsundersökningarna längre, eller är problemet hur vi betraktar dem. Förr sågs de som just prognoser, men kanske har vi börjat lita för mycket på dem i takt med att metoderna blivit bättre. Ja, kanske så mycket att vi tar dem för sanningar.

Ingen är väl bättre att reda ut detta med, än professor Henrik Ekengren Oscarsson vid Göteborgs Universitet. Han har studerat opinionsundersökningar i över tjugo år för att försöka förstå vad som får en folkvilja att uppstå ur jorden i aktuella frågor. Eller är det kanske också en myt? Jag hade huvudet fullt av frågor när jag träffade honom i Göteborg för en tid sedan.

Rekommenderade böcker:

Skånes historia, av Gunnar Wetterberg. 

Statistik – rätt upp och ned, av Stig Fhanér (finns bara på bibliotek) 

Tid, rum, individ och kollektiv, av Johan Asplunds bok (finns bara på bibliotek) 

- - -

#perspektivpodden

Perspektiv görs av Vad Vi Vet. Vi filtrerar nyhetsflödet och ger dig faktabaserade förklaringar av de viktigaste aktuella händelserna. Skaffa mer fakta i dina flöden genom att följa @vadvivet Producent: Gabriella Lahti. Programledare: Per Grankvist 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!