Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
30. Cirkularitet är ett smartare sätt att konsumera och Ikeas nya strategi - med hållbarhetschef Jonas Carlehed
0:00
-51:30

30. Cirkularitet är ett smartare sätt att konsumera och Ikeas nya strategi - med hållbarhetschef Jonas Carlehed

Vilken sorts soffgrupp är mest jag? Jag vet inte. Men jag är inte ensam i min strävan efter att vilja sluta konsumera, och allt fler letar efter en soffa som håller under lång tid, som kan förändras efter våra skiftande behov och i takt med att min stil utvecklas. Men svaret kanske inte är att sluta köpa, utan att se till att det vi köper går runt, att böja den raka livslinjen som gör att nya saker tillverkas av nya material och sedan slängs och förvandla linjen till en cirkel där allt går runt, runt, runt.

För några år sedan började Ikea att fundera i de här banorna och beslutade sig för att bli helt cirkulära. Så när jag bestämde mig för att göra ett avsnitt om cirkularitet och cirkulär ekonomi visste jag vem jag skulle ringa. Jonas Carlehed är hållbarhetschef på Ikea i Sverige med en fantastisk förmåga att förklara komplicerade saker på ett vardagligt sätt, vilket du kommer att få höra i det här avsnittet.  

Bokrekommendationer som nämns

- Come on! - Ernst Ulrich von Weizsacker, Anders Wikman m.fl.

- Fred med jorden - Elin Wägner

- Stjärnorna ovanför Henrys Hus - en essä om våra försök att köpa oss lyckliga - Per Grankvist

- En möbelhandlares testamente - Ingvar Kamprad

- - - 

#perspektivpodden

Perspektiv görs av Vad Vi Vet. Vi filtrerar nyhetsflödet och ger dig faktabaserade förklaringar av de viktigaste aktuella händelserna. Skaffa mer fakta i dina flöden genom att följa @vadvivet

Programledare: Per Grankvist. Producent: Gabriella Lahti. Podden görs av VVV Media för Vadvivet.se


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!