Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
4. Om traditionella mediers förändrade roll - med Heidi Avellan, politisk chefredaktör, Sydsvenskan
0:00
-37:01

4. Om traditionella mediers förändrade roll - med Heidi Avellan, politisk chefredaktör, Sydsvenskan

I takt med att medievanorna förändrats har nyhetsvanorna också gjort det, och nu när alla kan både kan producera och publicera innehåll om saker som hänt så har det individuella värdet av var och en av dessa nyheter avtagit. Det är alltså en fråga om tillgång och efterfrågan. I många år har förståsigpåare sagt att medierna måste ändra sig och övergå till att förklara varför något hänt istället för bara vad som hänt - det vi kallar analys eller kommentar. Har de gjort det?

Det var det jag ville prata med Heidi Avellan om. Hon är politisk chefredaktör på Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad och med henne talade jag om vilken nytta tidningarna egentligen har, var de inte adderade värde (hälsorapportering), om hur man egentligen bestämmer vad en ledarsida ska tycka och om varför familjen Wahlgren Ingrosso kanske bevakar sig själva allra bäst på egen hand.

Bokrekommendationer

Bibeln (1917 års översättning) 

Är svensken människa? gemenskap och beroende i det moderna Sverige - Henrik Berggren, Lars Trädgård 

Det rena landet - om konsten att uppfinna sina förfäder - Maja Hagerman 

- - -

#perspektivpodden

Perspektiv görs av Vad Vi Vet. Vi filtrerar nyhetsflödet ger dig faktabaserade förklaringar av de viktigaste aktuella händelserna. Skaffa mer fakta i dina flöden genom att följa @vadvivet

Producent: Gabriella Lahti. Programledare: Per Grankvist 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!