Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
49. Klimathandlingarna som spelar roll - med Kimberly Nicholas
0:00
-35:14

49. Klimathandlingarna som spelar roll - med Kimberly Nicholas

Klimatkrisen har gjort att jag frågat mig själv två frågor: “gör jag tillräckligt?” och “vad är det viktigaste i mitt liv jag kan ändra för att leva inom min klimatbudget?” Kimberly Nicholas forskning vid Lund Universitet handlar om kopplingarna mellan människor, naturen och klimat. Hon är klimatforskaren från Stanford som blev citerad i tidningar över hela världen häromåret när hon gjorde beräkningar av vilka livsförändringar som har störst effekt och vilka man kan strunta i. Nicholas har också skrivit boken Under the sky we make - how to be human in a warming world (kommer ut 2021).

I avsnittet pratar om allvaret i situationen, om att klimatriskerna gjort att försäkringsbolag inte längre vill ha kunder i hennes barndoms Kalifornien och om att Sverige inte ens är är i närheten av att uppnå sina klimatmål. Och så talar vi om sociala brytpunkter, om att det faktiskt inte behövs fler än att en fjärdedel av befolkningen ska ändra sina vanor för att alla ska göra det, och om hur små handlingar kan smitta av sig till vänner och grannar.

Bokrekommendationer

SOS : vad du kan göra för att minska ditt klimatavtryck - Seth Myers. 

Switch - how to change things when change is hard - Chip Heath, Dan Heath.  

New York 2140 - Kim Stanley Robinson 

#perspektivpodden

Producent: Jens Back. Klippning: Hanna Brandén. Programledare: Per Grankvist. Foto på Kimberly Nicholas: Simon Rehnström / SvD via TT.

Perspektiv görs av Vad Vi Vet. Vi filtrerar nyhetsflödet och ger dig faktabaserade förklaringar av de viktigaste aktuella händelserna. Skaffa mer fakta i dina flöden genom att följa @vadvivet 

Taggar:


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!