Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
51. Om coronaviruset och vaccinet - med Dr. Pia MacDonald
0:00
-37:41

51. Om coronaviruset och vaccinet - med Dr. Pia MacDonald

Det stora problemen med coronaviruset SARS CoV-2 är det asymtomatiska beteendet. Hos de flesta tar det förhållandevis lång tid utan symptom innan man blir sjuk, och en del blir sjuka utan att få några symptom alls. I kombination med vi saknar immunitet mot viruset sedan tidigare gör detta att smittspridningen är svårt att motverka på ett effektivt sätt.

Det säger Dr. Pia MacDonald, en av USAs främsta experter på hur man förebygger, upptäcker och hanterar utbrott av smittsamma sjukdomar som Ebola, Zika och numera covid-19 (hon har arbetat med alla tre). Hon har mer än 25 års erfarenhet och är verksam vid på RTI International, en ideell organisation som kombinerar rigorös analys av forskningsdata med eget spjutspetskunnande inom olika sorters labbanalyser för att verifiera forskningsresultat eller för att ge råd i hälsofrågor till regioner, regeringar och stiftelser över hela världen. Så när exempelvis Gates Foundation, Harvardunviersitetet eller USAs regering vill dubbelkolla något eller söker råd för hur de ska agera är det till RTI de vänder sig till. Och där är MacDonald ansvarig för flera av deras största forskningsprojekt. Med andra ord: det hon inte kan om pandemin vi just nu upplever är inte värt att veta i dagsläget. 

Så förbered dig på ett samtal som ger dig nya och djupare perspektiv på hur viruset smittar, varför de uppstod i just Wuhan (vilket hon förutspått), vad vetenskapen har att säga om den svenska strategin i munskyddsfrågan, varför det nya vaccinet inte alls är den enkla lösning på pandemin som många beskriver det som och vad hon svarar på frågan “när är det över?”.

Sprid fakta, inte virus. Följ Vad Vi Vets löpande förklaringar av vad vi egentligen vet om viruset och hur det sprider sig. https://www.vadvivet.se/tag/corona/

#perspektivpodden 

Producent: Jens Back. Klippning: Hanna Brandén, Programledare: Per Grankvist. Avsnittsfoto: Ariel Schalit/AP Perspektiv görs av Vad Vi Vet. Vi filtrerar nyhetsflödet och ger dig faktabaserade förklaringar av de viktigaste aktuella händelserna. Skaffa mer fakta i dina flöden genom att följa @vadvivet


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!