Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
59. Kriminalitet i utsatta områden - med Manne Gerell
0:00
-38:23

59. Kriminalitet i utsatta områden - med Manne Gerell

Vi vet att det skjuts en del i utsatta områden, och vi vet att unga män är överrepresenterade, både som offer och gärningsmän. Vi vet också att antalet skjutningar ökat, liksom antalet sprängningar. Men det är också allt. När jag försökte läsa på om grova brott i utsatta områden förvånades jag av hur mycket vi inte vet, trots att det pratas om vikten av att motverka kriminalitet. I rapport efter rapport framgår det att orsakssambanden är oklara, att fakta saknas eller att fakta utvärderingar är knapphändiga. Den här bilden bekräftas av Manne Gerell. Han forskar vid institutionen för kriminologi vid Malmö Universitet.

Bland det vi pratar om i det här avsnittet är det hur stora riskgrupperna är, hur rekryteringen sker, varför det är ett problem att de kriminella nätverken inte är organiserade och hur händelser på 1970-talet fortfarande bidrar till förklaringar till varför utsatta områden är just utsatta. Dessutom ger Gerell svar på vad han tror skulle få effekt (det är något annat än fler poliser på gatorna).

Bokrekommendationer:

Att vända utvecklingen: från utsatta områden till trygghet och delaktighet - Caroline Mellgren, Josefin Nilsson, Isabel Tolsheden m.fl. 

Bleeding Out: The Devastating Consequences of Urban Violence - And a Bold New Plan for Peace in the Streets - Thomas Abt. 

Great American City - Robert J. Sampson. 

Producent: Jens Back och Per Grankvist. Klippning Hanna Brandén och mixning av Stray Dog Studios. När du delar i sociala kanaler, använd #perspektivpodden

Perspektiv är en podd från Vad Vi Vet. Följ oss i dina sociala kanaler om du vill ha faktabaserade förklaringar av aktuella händelser - varje dag


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!