Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
63. Vår relation till trädgården - med Hannu Sarenström
0:00
-46:17

63. Vår relation till trädgården - med Hannu Sarenström

Dragningskraften till trädgården är särskilt kännbar på våren, när lusten att räfsa, gräva och så är som starkast. Det är också en årstid som våra mentala bilder av vad vi önskar åstadkomma i trädgården under året är som mest levande. Hannu Sarenström har under många år varit en av mina stora inspirationskällor för hur en trädgård ska utformas men också när det gäller det själsliga förhållandet till trädgården. Han ser sin egen trädgård som en verkstad för både växter och för att förstå vem man är. Han har skrivit många böcker på ämnet och den senaste Det nya trädgårdslandet : om att odla grönsaker, blommor och sig själv är lika inspirerande som de andra.

I det här entusiastiska avsnittet diskuterar vi varför Sarenström anser att man inte ska använda sig av någon trädgårdsbok under sitt första år med trädgård, om vikten av att vara naiv när man planterar samt varför man aldrig ska ifrågasätta någon annans bild av vad deras trädgård kan bli. Vi pratar också om varför kärleken till vita blommor är en övergående fas och lyckan av att få regregera till barndomens färgsprakande blomsterblandningar när man blir äldre och inser att trädgårdsarbete måste få vara frånkopplat prestationskraven. Dessutom: om varför Sarenst aldrig fryser in bär, att vara beroende av skönhet och varför han aldrig vill bli färdig.

Bokrekommendationer:

Derek Jarmans Garden - Derek Jarman

Det var en gång en trädgård: Minnen från ett odlarliv - Karin Berglund. 

Medelhavsmat i solen - Sanna Töringe. 

Producent: Jens Back och Per Grankvist. Klippning Hanna Brandén och mixning av Stray Dog Studios. När du delar i sociala kanaler, använd #perspektivpodden

Perspektiv är en podd från Vad Vi Vet. Följ oss i dina sociala kanaler om du vill ha faktabaserade förklaringar av aktuella händelser - varje dag.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!