Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
67. Hur mår arbetarrörelsen, Payam Moula?
0:00
-25:56

67. Hur mår arbetarrörelsen, Payam Moula?

Varje år runt den första maj kan man läsa krönikor som konstaterar att arbetarrörelsen inte är vad den brukar vara. Vilket ju är sant, eftersom en folkrörelse är tvungen att utvecklas för att hålla sig relevant.

Samtidigt inser jag att skribenterna försöker säga något annat. Ibland uttrycker de sig skadeglatt, andra bekymrat men kontentan är att arbetarrörelsen inte har samma självförtroende som den en gång hade. Så hur mår arbetarrörelsen egentligen?

Payam Moula är chefredaktör för tidskriften Tiden som grundades av Hjalmar Branting 1908, och har sedan dess varit Socialdemokraternas idétidskrift. I avsnittet talar vi om när arbetarrörelsen fick dåligt självförtroende, om hur avsaknaden av utopier präglar svensk politik, om varför Socialdemokraterna förlorat debatten om låglönejobben, vänstervindarna i världen och varför Moula trots allt är optimistisk.

Bokrekommendationer:

Identity - Francis Fukuyama. 

Liten bergspredikan för socialister - Göran Greider. 

Om man älskar frihet - tankar om det politiska - Nina Björk. 

Producent: Jens Back och Per Grankvist. Klippning Hanna Brandén och mixning av Stray Dog Studios. När du delar i sociala kanaler, använd #perspektivpodden

Perspektiv är en podd från Vad Vi Vet. Följ oss i dina sociala kanaler om du vill ha faktabaserade förklaringar av aktuella händelser - varje dag. @vadvivet


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!