Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
7. Om Cambridge Analytica-skandalen, sedd inifrån - med Christopher Wylie
0:00
-1:40:28

7. Om Cambridge Analytica-skandalen, sedd inifrån - med Christopher Wylie

Det har alltid klingat falskt i mina öron när folk säger att internet är trasigt eller att sociala medier är att skylla för filterbubblor, spridandet av falska nyheter och ökat näthat. Tekniken funkar ju precis som det är tänkt, tjänsterna precis som vi programmerat dem till. Problemet är snarare att de funkar för bra och att vi inte hängt med i hur vi förhåller sig till den nya tekniken. Vi glömmer bort att vi har ett eget ansvar för att inte dela en massa lögner, för att inte hata bara för att det blivit lättare än någonsin, samt för att ifrågasätta oss själva och vår världsbild. Våra mentala fördomar fungerar som filter som är minst lika kraftfulla som de sociala medierna. Hur det fungerar och vad det innebär för vår förmåga att skaffa oss en vettig världsbild är ämnet för min senaste bok ”Den stora bubblan” (Mondial förlag).

Vilka konsekvenser detta kan få för världen är något jag funderat mycket på, och jag är därför glad att Christopher Wylie tackade ja till att diskutera detta med mig. Han är visselblåsaren som bidrog till att the Guardian, The New York Times och Channel 4 gemensamt avslöjade Cambridge Analyticas försök att påverka Brexit-omröstningen och att få Donald Trump vald till president. Wylie är samtidigt medskyldig, då han programmerat många av de algoritmer som gjorde det möjligt att skräddarsy reklam utifrån människors politiska preferenser i syfte att få dem att välja rätt. Det blev ett långt och intressant samtal där Wylie berättade historien från början och inifrån, om hans syn på de sociala nätverkens ansvar och om hans nya jobb som forskningschef på ett av världens största modeföretag.

Samtalet spelades in i Stockholm inför publik i samband med bokreleasen av ”Den stora bubblan”. Tack till Mondial förlag, Fotografiska Live och Elcim Yilmaz.

Boktips

Som bonusmaterial till programmet finns en uppläsning av inledningen till boken som också ger dig en överblick över detta komplexa men viktiga ämne. Bonusmaterialet börjar vid 1.09.00

Den stora bubblan - hur tekniken formar vår världsbild” av Per Grankvist finns som ljudbok, ebok och i tryckt upplaga. Du hittar den i välsorterade bokhandlare, på bibliotek och där du strömmar böcker.

#perspektivpodden

Perspektiv görs av Vad Vi Vet. Vi filtrerar nyhetsflödet och ger dig faktabaserade förklaringar av de viktigaste aktuella händelserna. Skaffa mer fakta i dina flöden genom att följa @vadvivet

Producent: Gabriella Lahti. Programledare: Per Grankvist 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!