Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
74. Bilden av kvinnliga offer - med Katarina Wennstam
0:00
-59:37

74. Bilden av kvinnliga offer - med Katarina Wennstam

Offren i deckare är oproportionerligt ofta kvinnor och de har ofta förbluffande lite kläder på sig. Detta frossande i den nakna kvinnokroppen är alltså ett medvetet beslut från verkets upphovsmän, och kanske speglar det också hur vi ser på kvinnliga offer i allmänhet. Kvinnor som blir utsatta för sexuella trakasserier sägs ofta ha sig själva att skylla, kvinnor som blir utsatta för våldtäkt får såväl sin klädstil som sina sexuella vanor ifrågasatta, och kvinnor som anmäler beskylls inte sällan för att vilja “sätta dit” mannen. 

Författaren och journalisten Katarina Wennstam har engagerat sig för kvinnors rätt till upprättelse och för deras möjlighet att bli behandlade och betraktade som manliga offer. I det här avsnittet ger hon bland annat perspektiv på bilden av det kvinnliga offret i olika delar av samhället, av vad som krävs för att rättssystemet ska fungera som det var tänkt, rätten till sin egen sexualitet, om den nyvaknade pappafeminismens incestuösa drag och hur den amerikanska idén att män ska skydda sina döttrar också är ett exempel på hederskultur vi sällan reflekterar över.

Bokrekommendationer:

Den sista flickan : berättelsen om min fångenskap och kamp mot Islamiska staten - Nadia Murad. 

Our guys - Bernard Lefkowitz

Lisa och Lilly : en sann kärlekshistoria - Mian Lodalen

Producent: Jens Back och Per Grankvist. Klippning Hanna Brandén och mixning av Stray Dog Studios. När du delar i sociala kanaler, använd #perspektivpodden

"Perspektiv "är en podd från Vad Vi Vet som förklarar sammanhangen. Du hittar oss finns på vadvivet.se, på Instagram och Facebook där vi förklarar aktuella ämnen och händelser varje dag.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!