Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
78. YouTubes ökade betydelse i politiken - med Henrik Jönsson
0:00
-55:21

78. YouTubes ökade betydelse i politiken - med Henrik Jönsson

Att säga att YouTube är en radikaliseringsmaskin är en slutsats ungefär lika banal som att säga att internet är trasigt - vilket också görs. Nog ger dig algoritmerna mer och mer extrema varianter av vad du klickar på, men det är fortfarande du som klickar. De artiklar och böcker som hävdar något annat använder sig av anekdotisk bevisning eller drar lite väl långt gångna slutsatser på lite väl skakig grund.

Däremot är YouTube intressant ur ett annat politiskt perspektiv, som ett ställe där unga kan forma sitt ideologiska medvetande och där långa politiska videos från högern och vänstern bara är ett klick ifrån varandra. 

Henrik Jönsson är en både högprofilerad och högerprofilerad politisk YouTuber som släpper nya videokrönikor om svensk politik varje vecka. Man kan tycka vad man vill om Jönssons åsikter, men han förstår mekanismerna och vad som driver de politiskt aktiva på plattformen, och är därför rätt person att sätta dem i perspektiv. Detta gör han i avsnitt 78 av vår förklarande podd “Perspektiv”. 

I avsnittet talar Jönsson även om vikten av optimering av thumbnails för att få fler klick, hur man förhåller sig till sin egen digitala persona och varför PewDiePie är YouTubes egen Peter Pan, pojken som växte upp men aldrig mognade. Bland annat.

Referenser och rekommendationer

The Righteous Mind - Jonathan Haidt

Intressanta politiska YouTube-kanaler

Joe Rogan

David Dobrik

Francesca Florentini / Newsbroke 

Natalie Wynn / Contrapoints

Cenk Uygur & Ana Kasparian / The Young turks

Casey Niestat

Henrik Jönsson

Avsnittet är en repris från september 2019. Producent: Gabriella Lahti och Per Grankvist. #perspektivpodden "Perspektiv "är en podd från Vad Vi Vet som förklarar sammanhangen. 

Du hittar oss finns på vadvivet.se, på Instagram och Facebook där vi förklarar aktuella ämnen och händelser varje dag.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!