Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
88. Lars Calmfors om forskning och politik
0:00
-55:54

88. Lars Calmfors om forskning och politik

Varför baseras inte fler politiska förslag på vetenskap? Eller är det kanske inte ens politikens roll? Någon som har mer än 50 års erfarenhet på detta område är Lars Calmfors, professor emeritus i ekonomi vid Stockholms Universitet, och en entusiastisk tillskyndare av idéer om politik på vetenskaplig grund. 

Han har deltagit aktivt i samhällsdebatten under flera decennier, på ett sätt som jag tycker är föredömeligt och ibland med ett beundansvärt tålamod. Detta har han även summerat i den läsvärda boken “Mellan forskning och politik: 50 år av samhällsdebatt

Vårt samtal om samspelet mellan dessa båda fält avhandlade allt från EMU-utredningar till coronapandemins ekonomiska effekter. Vi pratade om att undvika att bli inkallad som ett alibi i statliga forskningsutredningar, om varför han inte tycker att man ska prata utforskande med politiska tjänstemän och nyttan av att delta i samhällsdebatten som forskare.

Bokrekommendationer:

Svensk ekonomisk politik : då, nu och i framtiden (bidrag i antologi) - Assar Lindbeck. 

The life of Knut Wicksell - Torsten Gårdlund. 

Ekonomi är att välja - Assar Lindbeck. 

Programledare: Per Grankvist. Producent: Jens Back. Mixning av Stray Dog Studios. #perspektivpodden

"Perspektiv "är en podd från Vad Vi Vet. Prenumerera på podden för att lära dig något nytt varje vecka.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!