Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
9. Om medfödda privilegier och osynliga samhällsstrukturer - med tänkaren Kitimbwa Sabuni
0:00
-50:39

9. Om medfödda privilegier och osynliga samhällsstrukturer - med tänkaren Kitimbwa Sabuni

Att avfärda andras politiska idéer som utmanar normen som självcentrerad ”identitetspolitik” vittnar om en bristande självinsikt om de egna privilegierna. Allt det där man får på köpet med den identitet man kallar sin egen, oavsett parti. Och kanske också om en rädsla för att förlora lite av det inflytande och makt som den identiteten ger. Därmed inte sagt att livet automatiskt blir problemfritt för att du har en massa privilegier, men det blir inte onödigt svårt i alla fall. 

Ras, klass och privilegier är svåra saker att prata om. Jag har lagt märke till att jag helst undviker dem. Konstigt nog känner jag mig inte alls lika hämmad eller besvärad att prata om detta på engelska. Avslöjar det något om mitt, och möjligen även Sveriges, förhållande till dessa frågor. Använder jag språket för att dölja de kända problemen med rasdiskriminering och klassförtryck som är vardag för många mindre priviligerade svenskar? Kanske är det så, svarade Kitimbwa Sabuni, en av landets mest profilerade tänkare och nyanserade debattörer i dessa frågor. Han står bakom ny forskning som synliggör hur stora orättvisor som finns i Sverige. Vårt samtal handlade om omedvetna normer, medfödda privilegier, osynliga strukturer och gav perspektiv på varför det är helt idiotiskt att kalla sig för ”färgblind".

Bokrekommendationer

Racism without racists - Eduardo Bonilla-Silva. 

The new Jim Crow: Mass incarceration in the age of colorblindness - Michelle Alexander 

Allt går sönder - Chinua Achebe 

- - -

#perspektivpodden

Perspektiv görs av Vad Vi Vet. Vi filtrerar nyhetsflödet och ger dig faktabaserade förklaringar av de viktigaste aktuella händelserna. Skaffa mer fakta i dina flöden genom att följa @vadvivet

Producent: Gabriella Lahti. Programledare: Per Grankvist


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!