Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
108. Vad ska vi ha artificiell intelligens till, Elin Häggberg?
0:00
-52:24

108. Vad ska vi ha artificiell intelligens till, Elin Häggberg?

AI påverkar redan vårt liv och vardagen på fler sätt än vi kan överblicka. Denna påverkan kommer att bli allt större de närmaste åren.

För en tid sedan fick min son besked från sin gymnasieskola om att de slutat med uppsatsskrivande. Orsaken är Chat GPT, tjänsten som använder artificiell intelligens för att svara på frågor och som man kan be om hjälp för att framställa olika sorters texter, exempelvis uppsatser i skolan.

När tjänsten lanserades hösten 2022 blev den starten på en ny era och att sätta artificiell intelligens i perspektiv kändes som en självklarhet. Lika självklart var det för mig att vända sig till Elin Häggberg för att prata om detta. Hon är kvinnan bakom Teknifik och har mer än ett decenniums erfarenhet av att förklara teknikkunskap och hur det påverkar oss. 

Foto: Caroline Solberg.

Det blev ett roligt samtal där Häggberg hade en flera givande och oväntade perspektiv på AI och hur det påverkar oss. Vi pratade även om vem som egentligen borde känna sig hotad av att AI tar deras jobb, om hur algoritmer fungerar - förklarat så att vem som helst kan förstå - och vad vi kan vänta oss framöver. Vi kom även in på att AI haft svårigheter att skilja mellan små hundar och blåbärsmuffins. Exempel på det kan du se här.

Häggbergs bokrekommendationer:

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!