Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
79. Är det verkligen rimligt att alla får demonstrera? Med Nadim Ghazale
0:00
-42:34

79. Är det verkligen rimligt att alla får demonstrera? Med Nadim Ghazale

Efter våldsamma upplopp på flera platser under våren i samband med vad som kan ses som provocerande demonstrationer har det höjts röster för att alla inte borde få höja sin röst.

”Jag hatar dina åsikter men är beredd att dö för din rätt att uttrycka dem.” Citatet brukar tillskrivas Voltaire och är en vanlig paroll bland yttrandefrihetens försvarare. Ändå är det få som är beredda att försvara alla yttranden i alla sammanhang. Särskilt tvekar vi när människors fysiska säkerhet står på spel. Polisen har både fått kritik för att de gett demonstrationstillstånd och för att de andra gånger nekat tillstånd.

Frågan är om man verkligen ska man få demonstrera på allmän plats om det enda syftet verkar vara att smäda en annan folkgrupp, eller försöka provocera dem till våld? Svaret är ja, i alla fall i teorin. Men i praktiken är det många som tycker annorlunda. Borde yttrandefriheten ändå förses med vissa förbehåll? Borde koranbränningar snarare ses som hets mot folkgrupp och därmed kunna fällas, eller leder det oss till ett sluttande plan där andra yttranden och yttringar också skulle kunna förbjudas i framtiden?

Nadim Ghazale är kommunpolis i Örebro. Foto: Maria Östlin för Bokförlaget Forum

Gäst i avsnitt 79 av Vad Vi Vets förklarande podd "Perspektiv" är Nadim Ghazale. Han är kommunpolis i Borås där han bland annat jobbar med förebyggande arbete och har arbetat inför och under flera uppmärksammade demonstrationer. Han skriver också regelbundet krönikor i Borås Tidning och har i olika sammanhang reflekterat över kriminalitetens orsaker och gränser.

I podden hör du honom bland annat tala om:

  • Vilka möjligheter polisen har att säga nej till demonstrationer.

  • Polisens förebyggande arbete för att motverka en upprepning av de våldsamma upplopp som präglat våren 2022.

  • Orsakerna till att människor väljer att kasta sten på polisen, och vilka insatser som behövs i samhället för att motverka det.

Ladda ner och lyssna på avsnittet

🎧 Du hittar avsnitt 79 av podden "Perspektiv" i din poddapp: Spotify, Apple, Google, Acast, Amazon/Audible m.fl.

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!