Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
152. Vad är grejen med dopaminfasta, beroendeterapeut Patrik Wincent?
0:00
-51:11

152. Vad är grejen med dopaminfasta, beroendeterapeut Patrik Wincent?

Hur gör man för att uthärda tristess och ta tillbaka kontrollen över sitt liv?

Hormonet dopamin är själva motorn i vår belöningshjärna, det som ger oss den där känslan av välbehag. Man brukar prata om det vi gillar och det vi vill ha, dopaminet representerar det vi vill ha. 

Patrik Wincent är beroendeterapeut och har skrivit boken “Dopaminfasta” som handlar om att man kan träna sig själv till att avstå från kickarna. “Det handlar först och främst om att inse att man har ett oönskat beteende”, berättar Wincent. “Man måste förstå sina impulsiva beteenden och lära sig vad som triggar dem”, fortsätter han. “När man har gjort det kan man ta nästa steg och aktivt börja återta kontrollen”. 

Patrik Wincent. Foto: Bonnierförlagen.

Vi människor har en primitiv instinkt att ha kontroll. Det härör så långt tillbaka i tiden som till stenåldern när kontroll var livsviktigt för vår överlevnad. Nu har den kontrollen ersatts med skärmar, mobiltelefoner och pushnotiser men det är fortfarande samma primitiva instinkt. “Vi har fortfarande en stenåldershjärna” berättar Wincent. “Den vill gärna ta genvägar för att vara så energieffektiv som möjligt”, fortsätter han. “Sociala medier och digitala enheter underlättar för oss, då väljer vi den vägen. Tekniken går framåt så otroligt fort men våra hjärnor utvecklas inte alls i samma takt”, avslutar han. 

Det är lätt att tänka att vi ska “vara lite vuxna” och ta ansvar och om man behöver göra en förändring är det väl bara att sätta igång? Men är det så enkelt?

Nej, såklart inte. Men det går att lyckas. “Man måste börja med att identifiera, och faktiskt acceptera, att man har ett osunt beteende”, säger Wincent. “Sedan kan man börja skapa metoder för att undvika det tvångsmässiga och kontrollera impulsen att göra det vi vill undvika”, fortsätter han. “Det handlar om att skapa regler och förutsättningar för sig själv som får det att fungera”. 

 Kanske är det faktiskt så att vi alla borde dopaminfasta då och då. Wincent uppmuntrar oss att “nyfiket utforska oss själva”. Vad händer med oss om vi lägger bort mobilen över helgen? Eller tar en vit månad? Eller bestämmer oss för att inte shoppa något på en vecka? “Var din egen forskare, känn efter, vad händer egentligen i kroppen?”, säger Wincent. 

I avsnitt 152 av Vad Vi Vets allmänbildande podd “Perspektiv” hör du Wincent bland annat tala om:

  • att det är bra att ha tråkigt ibland

  • att vi fortfarande har en stenåldershjärna

  • att vi söker dopaminkickar för att det är en härlig känsla

Wincents bokrekommendationer

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!