Så funkar Europaparlamentet
Har du koll på Sveriges andra parlament, hur många ledamöter det finns och hur lagar stiftas? Vår Brysselkorrespondent förklarar.
Europaparlamentet är en av de tre EU-institutioner som tillsammans stiftar nya EU-lagar, som alltså blir svenska lagar. Det är också ett av två parlament som svenska medborgare har rösträtt till. (Det andra är riksdagen.)
När lagarna ska stiftas går till så här: EU-kommissionen lägger fram ett lagförslag, parlamentet och ministerrådet (EU:s medlemsländers regeringar) gör på var sitt håll ändringar i lagtexten och antar varsin version av hur de vill att lagen ska se ut till slut. Därefter förhandlar de tre institutionerna med varandra för att jämka ihop sina versioner. Den färdiga kompromissen klubbas i både parlamentet och ministerrådet.
Under EU:s utveckling har parlamentet hela tiden fått mer makt – från början var det mest ett rådgivande organ. Numera är tumregeln att parlamentet och rådet stiftar EU-lagar tillsammans. I några undantagsfall – till exempel skattelagar – bestämmer ministerrådet ensamt.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Vad Vi Vet. to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.