Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
68. Om att få något gjort i Europaparlamentet - med Alice Bah Kunke
0:00
-47:37

68. Om att få något gjort i Europaparlamentet - med Alice Bah Kunke

I Sveriges andra parlament fattas lagar som ligger till grund för 30 procent av de lagar som fattas i Riksdagen och upp till 50 procent på kommunal nivå.

Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke har suttit i Europaparlamentet sedan 2019. Hon som från första början inte ville kandidera till parlamentet gav så småningom med sig och rör sig numera vant i korridorerna i Bryssel och Strasbourg, mellan utskott och plenisalar, formella utfrågningar och informella fikastunder.

Foto: Fredrik Persson / TT.

I avsnitt 68 ger hon ett inifrånperspektiv på hur parlamentet fungerar, praktiskt och taktiskt. Som före detta riksdagsledamot pekar hon på några av de stora skillnaderna hon upplevt i Sveriges andra parlament i Bryssel. Dessutom berättar Bah Kuhnke hur man får något gjort och hur slug man måste vara för att vinna sina förhandlingar och åstadkomma förändring.

Bah Kunhkes bokrekommendationer:

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!