Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
48. Alexander Norén om när du ska lita på magen - och när du inte ska göra det
0:00
-34:17

48. Alexander Norén om när du ska lita på magen - och när du inte ska göra det

I vilka sammanhang ska man lita på sin instinkt och i vilka sammanhang borde man avstå? Att förstå hur magkänslan funkar är avgörande.

Vi gör ibland saker utan att tänka oss för, av ren instinkt. Och andra gånger tar vi lång tid på oss att fatta beslut men låter slutligen intuitionen fälla avgörandet.

Aktieförsäljning innan börsnedgång, en tvärbromsning precis innan en trafikolycka eller ett läkarbesök för att du anar oråd. Hur vi agerar i olika situationer går ofta att hänvisa till magkänslan. Det handlar ofta om en känsla av att någonting inte står rätt till eller att en situation bör hanteras på ett speciellt sätt. Vi låter oss styras av vår intuition utan att vi egentligen har någon direkt fakta.

Men leder magkänslan oss alltid rätt? Alexander Norén, journalist och författare till boken "Magkänslans intelligens: vetenskapen bakom bra beslut" gästade avsnitt 48 av Vad Vi Vets förklarande podd "Perspektiv". Nedan följer tre av insikterna från avsnittet.

Alexander Norén.

1. Magkänslan har räddat människan i alla tider

Magkänslan är en inbyggd mekanism som genom åren har räddat oss från dåliga situationer. Den har varit med oss sedan urminnes tider, då det största målet var att skydda oss från livshotande situationer. Ett prassel i löven kunde likväl betyda att en giftig orm var i antågande som en ofarlig husmus. Oavsett vad det var kickade en naturlig instinkt in som sade till oss att springa. Magkänslan gjorde sig hörd med andra ord.

2. Det finns bra och dumma magkänslor

Magkänslor kan vara både smarta och falska. Smarta eller bra magkänslor bygger på en expertis där människor kan känna av troliga utgångar av en situation utifrån erfarenheter av tidigare upplevda sådana. Blåljuspersonal är exempelvis ofta experter i sitt yrke och väljer många gånger att lita på sin magkänsla då de byggt upp en bank av erfarenheter och situationer som de känner igen sig i.

Falska eller dumma magkänslor grundar sig istället ofta i en känsla av rädsla eller grupptryck. Här handlar det om klassiska beslutsfällor som vi går in i. ”Reptilhjärnereflexen” slår in och vi nås av känslor som säger att vi bör agera mot alla odds. Men dumma magkänslor behöver inte alltid leda oss rätt.

3. Situationen styr magkänslans pålitlighet

Vissa forskare menar att du inte kan fatta beslut om det inte finns en känsla i grunden. Trots detta kan känslor ofta anses som irrationella och mindre värda än faktabaserad kunskap eller strukturerade Excel-ark. Men en känsla kan vara oerhört värdefull – så länge man vet att det är en smart känsla. Magkänslan har räddat oss många gånger genom åren och det gäller bara att veta när den tjänar sitt syfte. Att reflektera över grunden till känslan är ett första steg i att veta om du ska agera på den eller inte. Fråga dig själv huruvida din magkänsla är ett resultat av erfarenhet från liknande situationer eller baserad på en känsla av rädsla eller osäkerhet.

Noréns Bokrekommendationer

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!