Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
16. Om varför strategisk planering sällan funkar - med organisationsforskaren Åsa Rönnbäck
0:00
-56:43

16. Om varför strategisk planering sällan funkar - med organisationsforskaren Åsa Rönnbäck

Det är vanligt att företag lägger mycket tid på dagar där man planerar för de kommande kvartalet, året eller längre än så. Problemet är bara att forskningen pekar på att de är meningslösa.

Många organisationer lägger mycket tid på att planera och kartlägga sin verksamhet. Men bara för att det låter vettigt innebär inte att det är det, menar forskaren Åsa Rönnbäck. När jag hörde talas om att hennes studier tyder på att planeringsdagar är just så meningslösa som deltagarna ofta uppfattar det som blev jag nyfiken. 

Vårt samtal blev bredare än väntat och vi diskuterade många av de managementteorier som präglat svenskt näringsliv i olika perioder de senaste decennierna.

Vi pratade även om poängen med kvalitetsarbete, om varför introverta personer kan vara bättre ledare än de som har en utåtriktad personlighet, och varför det är klokare att leda via kulturen än genom med strukturer.

Kulturbeskrivningar som nämns

Rönnbecks bokrekommendationer

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!