I tider när fakta framställs som mindre viktigt eller som något som beror på hur man ser saker, s.k. "alternativa fakta" frodas konspirationsteorier. Under Donald Trumps tid i Vita Huset var det framförallt en teori som kallat Qanon som fått fäste i de Förenta staterna och som har hundratusentals följare, däribland flera av de som valdes in i kongressen i valet 2020.

Det är inte lätt att förklara Qanon eftersom det är en konspirationsteori som både är komplex och komplicerad. Huvuddragen är dock att det president Donald Trump är utsedd att driva en kamp mot de pedofila satanister som styr regeringen, näringslivet och media i de Förenta staterna, möjligtvis i hela världen, och som dessutom bedriver organiserad sexhandel med barn. Förr eller senare kommer detta att leda till att högt uppsatta personer, exempelvis förre detta presidentkandidaten Hillary Clinton, arresteras och avrättas.

Det är som sagt huvuddragen. Det finns dock en så stor mängt subteorier, hemliga tecken och sammankopplade konspirationsteorier att listan över saker som Qanon hävdar är sanna är en mycket lång lista, med flera motsägelsefulla påståenden. Två olika falanger Qanon kan därför ha olika varianter av konspirationsteorin där de avfärdar varandras detaljer, men ändå är överens om de huvuddrag som beskrevs ovan.

Detta gör sammantaget också att det är svårt att avfärda allt de hävdar genom att peka på några centrala felaktigheter, eller att faktagranska alla deras påståenden. (Även om Wikipedia försöker.) Eftersom de skapat sitt eget ekosystem med sajter, nyhetsbrev och slutna WhatsApp-grupper, och helst umgås i sina egna grupper i sociala media förstärks deras världsuppfattning ännu mer i dessa tekniska och mentala filterbubblor.