Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
150. Borde vi oroa oss för vår (och barnens) skärmanvändning, hjärnforskare Sissela Nutley?
0:00
-42:03

150. Borde vi oroa oss för vår (och barnens) skärmanvändning, hjärnforskare Sissela Nutley?

Ska man ha dåligt samvete för att barnen håller på med skärmar under helger, högtider och ja… jämt? Eller för att man själv gör det?

I debatten om skärmtid är det ofta själva handlingen - hålla på med skärmar - som beskrivs som negativ. Men att hålla på med skärmar är ungefär som att hålla på med pennan. Det är ett verktyg vi använder för något annat.

Det är alltså vad vi hade kunnat lägga tiden på istället som är det intressanta, inte skärmarna i sig.  

Samtidigt är det onekligen så att skärmarna har ett sätt att fånga vår uppmärksamhet som pennan inte har, ett formidabelt slukhål av lockande, engagerande, förtrollande, förlamande innehåll. Och kanske gör det något med hjärnan och vår utveckling?

Sissela Nutley är hjärnforskare, och författare till boken “Distraherad: hjärnan, skärmen och krafterna bakom” samt en av dem som på ett nyanserat sätt placerat vårt förhållande till skärmar i ett lite större sammanhang, inte minst ur perspektivet hjärnhälsa och vad det gör med utvecklingen av vissa funktioner. Lyssna på avsnitt 150 av “Perspektiv” för att höra henne prata om vår egen, och barnens, skärmanvändning.

Bokrekommendationer:

“Perspektiv” är en podd från Vad Vi Vet, tjänsten som snabbt gör dig mer allmänbildad i aktuella ämnen. Skaffa ett gratiskonto på vadvivet.se

Programledare: Per Grankvist @pergrankvist Redaktör:  Sarah Berg. Klippning: Jens Back. Publicering: Sara Lundgren. Mixning: Stray Dog Studios.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!