Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
160. Sexolog Kalle Norvald om de vanligaste svenska sexmyterna
0:00
-1:12:47

160. Sexolog Kalle Norvald om de vanligaste svenska sexmyterna

"Alla andra har mer sex än jag!" De flesta har mer spännande sex och lusten ska vara konstant och omedelbar. Myterna kring sex kan ibland tyckas oändliga men finns det ens en gnutta rimlighet bakom?

“Myter uppstår när man inte vet saker”, inleder Kalle Norwald, auktoriserad socionom med grundläggande utbildning i psykoterapi samt auktoriserad sexolog. “Vi pratar sällan om sex med varandra och då fyller vi luckorna med myter istället.” 

För det är ju så, det cirkulerar enormt många myter kring sex, vi har hört dem sedan vi var unga och stod inför vår sexualdebut och vi hör dem än idag. Den kanske största myten av dem alla, “alla andra har mer sex än mig” slår Norwald hål på direkt. 

“Det stämmer inte”, inleder han. “Vi vet att killar tenderar att överdriva hur ofta de har sex och att tjejer tenderar att underdriva men sanningen är att de flesta av oss har sex ungefär en gång per vecka”, fortsätter Norwald som också poängterar att det ju också varierar över tid och med livssituation. “Och vem är det ens som har bestämt att antalet gånger är ett kvitto på om man har bra sex?”

Sexolog Kalle Norwald. Foto: Peter Karlsson.

Vi verkar helt enkelt jämföra oss väldigt mycket med andra när det kommer till sex vilket bottnar i en rädsla att inte vara normal. Sanningen verkar dock finnas närmare än vi tror. Vi måste våga lita på oss själva och prata med vår partner om hur vi vill ha det.

“Vi ska inte underskatta dåligt sex”, enligt Norwald. “Det är så vi lär oss bra sex. [...] Vi måste öva för att bli bra och genom dåligt sex lär vi oss vad vi vill, och inte vill, ha.” 

En annan myt som cirkulerar är att bra sex är synonymt med att få orgasm, helst samtidigt som sin partner. “Jag kan tycka att det läggs lite för stor vikt vid de sista fyra sekunderna”, konstaterar Norwald. “Man kanske skulle fokusera lite mer på hela resan istället?” 

Men hur är det då med myten om att sex gör lite ont? Nej, inte heller den stämmer enligt Norwald. “Gör det ont är man helt enkelt inte tillräckligt sexuellt upphetsad”, berättar han. “Då kanske man ska testa något annat som oralsex, petting, glidmedel…eller bara gå och baka muffins i stället!"

Lyssna på avsnitt 160 av Vad Vi Vets allmänbildande podd “Perspektiv” så hör du Norwald bland annat tala om:

  • Att dagens unga väntar med sin sexdebut till de är i genomsnitt 17,2 år

  • Att man först 1996 förstod hur stor klitoris faktiskt är, på insidan av kroppen

  • Att en ny generation växer upp med “Stopp min kropp” och samtycke som en naturlig språklig verktygslåda

Norwalds bokrekommendationer

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!