I tider när fakta framställs som mindre viktigt eller som något som beror på hur man ser saker, s.k. "alternativa fakta" frodas konspirationsteorier. Under Donald Trumps tid i Vita Huset är det framförallt en teori som kallat Qanon som fått fäste i de Förenta staterna och som har hundratusentals följare, däribland flera av de som valdes in i kongressen i valet 2020.

Det är inte lätt att förklara Qanon eftersom det är en konspirationsteori som både är komplex och komplicerad. Huvuddragen är dock att det president Donald Trump är utsedd att driva en kamp mot de pedofila satanister som styr regeringen, näringslivet och media i de Förenta staterna, möjligtvis i hela världen, och som dessutom bedriver organiserad sexhandel med barn. Förr eller senare kommer detta att leda till att högt uppsatta personer, exempelvis förre detta presidentkandidaten Hillary Clinton, arresteras och avrättas.

Det är som sagt huvuddragen. Det finns dock en så stor mängt subteorier, hemliga tecken och sammankopplade konspirationsteorier att listan över saker som Qanon hävdar är sanna är en mycket lång lista, med flera motsägelsefulla påståenden. Två olika falanger Qanon kan därför ha olika varianter av konspirationsteorin där de avfärdar varandras detaljer, men ändå är överens om de huvuddrag som beskrevs ovan.

Detta gör sammantaget också att det är svårt att avfärda allt de hävdar genom att peka på några centrala felaktigheter, eller att faktagranska alla deras påståenden. (Även om Wikipedia försöker.) Eftersom de skapat sitt eget ekosystem med sajter, nyhetsbrev och slutna WhatsApp-grupper, och helst umgås i sina egna grupper i sociala media förstärks deras världsuppfattning ännu mer i dessa tekniska och mentala filterbubblor.

Hur började det?

Under en fotografering i samband med en middag för högt uppsatta militärer den femte oktober 2017, kommenterade Trump att middagen kanske var "lugnet före stormen". När en reporter frågade vilken storm han menade svarade Trump att "Du kommer att få se."

För många var det här en typisk Trump-kommentar som många andra. Luddig, svepande och något som presidenten inte ville, eller kunde förklara. (Som när han skrev "covfefe".) Men för andra var "stormen" kodspråk för en massarrestering där över 100 000 personer i ledande personer över hela landet skulle gripas och ställas till svars.

Lördagen den 28:e oktober 22.44, drygt tre veckor senare, postade en anonym användare ett inlägg i kanalen /pol/ på nätforumet 4chan, i en tråd kallad "Calm Before the Storm". Personen hävdade att hen var en högt uppsatt regeringstjänsteman och fick smeknamnet "Q", en referens till säkerhetsnivå Q. Det är den högsta säkerhetsnivån inom det amerikanska energidepartementet och ger bland annat tillgång till information om kärnvapen.

HRC extradition already in motion effective yesterday with several countries in case of cross border run. Passport approved to be flagged effective 10/30 @ 12:01am. Expect massive riots organized in defiance and others fleeing the US to occur. US M’s will conduct the operation while NG activated. Proof check: Locate a NG member and ask if activated for duty 10/30 across most major cities.

I inlägget hävdade Q att militären ("M) förberedde en arrestering av Hillary Clinton ("HRC") och att man var förberedd på att hon skulle försöka fly landet och därför redan upprättat utlämningsavtal. Detta förutspåddes kunna orsaka såväl omfattande protester som att andra konspiratörer också skulle försöka fly, och att nationalgardet ("NG") därför aktiverats.

Några timmar senare postade Q sitt andra inlägg. Förutom att antyda att Clinton nu blivit kvarhållen är det fullt med frågor och trådar och koder och referenser till andra konspirationsteorier, exempelvis de kopplade till pizzagate och de som omgett finansmannen George Soros. Inlägget har försett rörelsen med konspiratoriskt bränsle sedan dess.

Sedan dess har Q med jämna mellanrum gjort nya inlägg, så kallade "Q drops" eller "brödsmulor" som följer samma stil. Kryptiska påståenden, allehanda slagord och Trumplojala ämnen. Fram till november 2020 hade 4952 sådana meddelanden signerade "Q" gjorts på forumet 4chan, sen på 8chan, som nyligen blev 8kun.

Det är fortfarande inte känt vem som ligger bakom meddelandena, men textanalyser av dessa inlägg tyder på att det sannolikt är minst två personer som gjort inläggen. Det är dock känt att en liten grupp personer bidrog till att konspirationsteorin fick fäste och blev en rörelse. Innan Q hade det funnits en stor mängd anonyma användare - kallade "anon" -som gjort inlägg på 4chan och hävdat att de hade tillgång till säkerhetsklassad information. Men det var den här gruppen som bestämde sig för att sprida just den här teorin, av anledningar som fortfarande är oklara.

Valmötet i Wilkes-Barre, Pennsylvania den 2:a augusti 2018 var en av de första gångerna som man kunde se deltagare som höll upp ett Q på Donald Trumps möten. Arkivfoto: Matt Rourke/ AP via TT.

Qanon blev känt för allmänheten sommaren 2018. Då skedde flera uppmärksammade händelser med grund i teorierna, som när en man barrikaderade sig på Hooverdammen och krävde att regeringen skulle släppa hemliga rapporter. Samtidigt började anhängare till konspirationsteorin dyka upp på Donald Trumps valmöten med banderoller, skyltar och kläder med ett "Q" på. Då hade teorin lämnat internets skuggsida och tagit sig in i politiken, där Trumpanhängare och andra aktörer på högerkanten började prata om hur Trump bedrev en hemlig kampanj mot den djupa staten och de "fiender" som styr landet i kulisserna.

De uppmanade alla att "följa den vita kaninen", en referens till en scen i filmen the Matrix som ju handlar om att förstå att verkligheten inte är vad den verkar vara. Konspirationsteorins många facetter gör det dock svårt att följa med ner i kaninhålet utan att gå helt vilse, vilket många uppenbart gör. Allt detta gör att Qanon beskrivits som en "stortältsteori" (eng. big tent conspiracy theory) eftersom den ständigt utvecklas och nya påståenden tillkommer löpande.

Jake Angeli, även kallad "Qanon-shamanen", förklarar vad han anser att rörelsen tror på i en intervju med den österrikiska public service-kanalen ORF.

Sammantaget har detta lett till en stor mängd incidenter där anhängare tagit lagen i egna händer och på olika sätt försökt att bevisa några av de många teorier som florerat. Det har hänt så pass ofta att FBI klassade Qanon som ett potentiellt hot mot den nationella säkerheten i augusti 2019.

Rörelsens anhängare använder gärna symbolen med ormen som formar ett "Q", mottot "Where We Go One, We Go All" eller signerar inlägg i sociala medier med "WWG1WGA"

Den amerikanska presidentvalskampanjen 2020 och coronapandemin samma år är två faktorer som bidragit till att Qanon-relaterade aktiviteter på Facebook, Instagram och Twitter mångdubblats. Det har i sin tur bidragit till att teorin fått ett globalt fotfäste. Google rapporterade att antalet Qanon-relaterade sökningar tiodubblades mellan januari och juli 2020.

En kvinna klädd som frihetsgudinnan med bokstaven Q på bröstet var en av flera hundra deltagare i protesten vid Kapitolium i Washington den 6:e januari 2021. Foto: Ted Warren / AP

Qanon post-Trump

Det faktum att Donald Trump förlorade presidentvalet och konsekvent hävdat att det beror på att ett odefinierat "de" manipulerade rösträkningen har bidragit med nytt bränsle till det centrala i Qanons teorier om att eliten försöker bekämpa Donald Trump. Det är också förklaringen till beslutet att storma kongressen i januari 2021 för att stoppa räkningen av elektorsröster i ett val som de helt utan bevis anser vara riggat.

Samtidigt finns det alla förutsättningar för att Qanon kommer att leva kvar även utan Trump som president. I samtal med Qanon-fans är det tydligt hur kampen mot sexhandel med barn tycks få en mer framträdande roll. Det handlar därmed inte om att skydda Trump utan att sätta dit pedofiler. Som Marc-André Argentino vid Concordia-universtet konstaterade i en intervju i the New York Times tillåter detta rörelsen att öka sin legitimitet. "Alla är eniga om att sexhandel är väldigt dåligt, och argumentet som Qanon gör är därmed "Om du är mot att vi talar om det här, så är du för sexhandel med barn."

En grupp i Morris, Illinois håller upp plakat för att uppmärksamma förbipasserande på "Rädda barnen"-rörelsen, som kräver ett stopp för sexhandel med barn. Diskussioner om att "rädda barnen" ökade snabbt i sociala media under hösten 2020, efter att uppropet gjordes populärt av konspirationsteorietiker som också tror på Qanon. 200926 Foto: Amanda Seitz/AP via TT.-

Fotot på Jake Angeli togs utanför rösträkningskontoret Maricopa County Recorder's Office i Phoenix, den 5:e november 2020, av Dario Lopez-Mills/AP via TT


Därför tror folk på konspirationsteorier
Studier visar att personer som är oroliga eller som upplever att de inte har kontroll över sitt liv lättare dras till konspirationsteorier. Hjälp att stärka den analytiska förmågan kan motverka det.
-