För exakt en månad sedan var det många fotografer som ville ta en bild av de pennor som Joe Biden använde för att signera en rad nya lager under sin första hela arbetsdag som de Förenta staternas 46:e president. En av de lagarna som han signerade stipulerade att USA åter skulle gå med i Parisavtalet, något som formellt skedde i förrgår.

 • Parisavtalet tecknades 2015. Det är första universella, juridiskt bindande avtalet för att minska utsläppen av växthusgaser antogs vid klimatkonferensen i Paris. Här är vad vi vet.
 • Idag släpper varje svensk ut 11 ton koldioxid varje år. Det ska minskas till 2 ton 2030. Hur mycket är det i volym, undrar du? Här är vad vi vet.
 • Det är lättare än man anar att minska sina utsläpp. I avsnitt 49 av Vad Vi Vets podd Perspektiv förklarade klimatforskaren Kimberly Nicholas vad du kan göra. Här är vad vi vet.

EUs nya ambitiösa klimatlag

Den nya lagen som parlamentet arbetar fram går mycket längre än vad många vågade hoppas på för bara tolv månader sedan. Vi har talat med kvinnan som förhandlar fram den.

De senaste tio åren har klimatfrågan först förvandlas till ett klimathot och sedan till en klimatkris. Våra utsläpp är väldigt mycket större än de borde vara. Vi medborgare har det största ansvaret att förändra våra beteenden genom att äta mindre djur, köpa färre nya saker och resa på ett hållbart sätt. Men det offentliga har också en viktig roll och sett i ett internationellt perspektiv går den Europeiska unionen före USA och Kina.

Den som förhandlat fram lagen är Jytte Guteland. När hon gästade Vad Vi Vets podd Perspektiv förklarade hon bland annat

 • vad lagen innebär, hur det kom sig att hon blev chefsförhandlare och psykologin som styr förhandlingarna.
 • frustrationen det innebär att prata med parter som inte förstår allvaret, och om den frustration miljörörelsen uttrycker över att lagen inte går långt nog och vilken betydelse Greta Thunberg egentligen haft.
 • Dessutom talade hon om utmaningen att översätta IPCCs rapporter i den egna mathållningen och hennes strategi för att få sina barn att äta klimatsmart.

Ladda ner och lyssna på avsnittet

Du hittar avsnitt 57 av podden Perspektiv överallt i alla appar där du hittar poddar: Spotify, Apple Podcaster, Acast, Google Podcaster mfl.


Hur farligt är kärnkraft?

Å ena sidan är kärnkraft förknippat med det lidande och mörker som en härdsmälta kan orsakar. Å andra sidan med den ljusa framtid en fossilfri energikälla kan innebära.

 • Frågan om kärnkraft är farligt eller ej är i första hand är en politisk uppfattning. Det säger Klara Insulander Björk, forskare inom subatomär fysik och plasmafysik vid Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg. Här är vad vi vet.
 • Harrisburg då? En av de mest kända kärnkraftsolyckorna var inte lika farlig som det ofta låter som när historiker berättar om den. Här är vad vi vet.
 • Alla har fel om kärnkraften. I det första avsnittet av SvDs nya dagliga nyhetspodd gör man en ordentlig genomgång och förklaringar av de politiska argumenten. Här är vad vi vet.

Veckans bildval

En besökare går ner för trapporna på väg ut ur Vatikanmuseet i Rom. Trappan ritades av Giuseppe Momo i 1932. Museet har öppnat igen efter att det varit stängt under 88 dagar till följd av åtgärder för att motverka spridning av coronavirus.Foto: Andrew Medichini/AP Photo via TT.

De här sakerna kräver också förklaring

 • Maten påverkar sömnen. Allt fler studier tyder på att maten du äter påverkar hur du sover, och att dina sömnvanor påverkar dina matval. Här är vad vi vet.
 • Barn som kollar på porr. Hur pratar man med barn om porr? Vi bad en expert på att lära ut sex och samlevnad till unga komma med råd till föräldrar. Här är vad vi vet.
 • Antibiotikaresistens Samtidigt som världen fäktas med corona-pandemin, sprids den tysta pandemin i kulisserna. Antibiotikaresistensen är ett utbrett problem i världen. Det finns många orsaker, men ännu fler effekter. Här är vad vi vet.
 • Många positiva effekter av vinterbad - men det är inte ofarligt. Det finns flera dokumenterade effekter av att bada kallt, både mentala och fysiska. Här är vad vi vet.

Bidra till ett faktabaserat samhälsklimat

Det vanligaste sättet som folk upptäcker det här veckobrevet är via rekommendationer. Kan du bidra till det? Jag har till och med förberett en kort text som du kan kopiera och använda.

Jag gillar verkligen veckobrevet från @vadvivet som ger mig förklaringar av veckans viktigaste händelser - på under 5 minuter. Om du är vetgirig och inte redan prenumererar missar du faktiskt något. https://vvv.se/veckobrevet

Tack på förhand!


👏 Slut! Tack för att du läst ända hit idag. Vi hörs nästa helg!

👉 Klicka här för att starta en egen prenumeration för att inte missa nästa veckas brev.