I april förfasades omvärlden över rapporter från Butja utanför Kiev där kroppar från ukrainska soldater och civila visade spår av tortyr, och där överlevande vittnade om hur de blivit torterade av ryska soldater. Liknande bevis och berättelser har sedan dess rapporterats från flera platser som ockuperats av Ryska federationen.

Nyhetsbyrån AP och tv-bolaget PBS har tillsammans kunnat dokumentera minst 23 fall där ukrainska soldater och civila torterats sedan invasionen i slutet av februari. De flesta fallen involverade flera offer. Enbart i staden Izium i östra Ukraina har man identifierat tio platser där tortyr ägt rum. Enligt en undersökning som AP gjort var tortyren i Izium slumpmässig, vanligt förekommande och något nästan vardagligt. Bland de drabbade fanns både civila och soldater.

Ukrainska soldater och civila har bland annat torterats genom att de blivit brännmärkta, blivit skjutna i händer och fötter. De har fått revbenen sönderslagna och utsatts för elstötar, isolering och skendränkningar. Även om tortyren vanligtvis inte dokumenterats av de ryska soldaterna själva finns obehagliga undantag. En video som cirkulerat på nätet verkar visa hur en rysk soldat kastrerar en ukrainsk soldat.