Operahösten innehåller både klassiker och helt nya verk. Här är några av de som står ut mest. Notera att datum och platser kan ändras.

🍂
Scenhösten 2022: DansKonsertOperaTeaterShower och föreställningar

Julia Sporsén (Norma) och Daniel Svenson (Pollione) under en föreställning av Norma. Foto: Mats Bäcker och Nadja Sjöström.

NORMA • Vincenzo Bellinis opera "Norma" från 1831 hör till den italienska Bel canto-traditionen som förknippas med vacker klang och teknisk sångskicklighet. Arian "Casta Diva" ur denna opera är känd för att vara ett eldprov för sopraner och blev ikonisk då sångerskan Maria Callas tog sig an den på 1950-talet. Denna uppsättning framförs av två sångarlag vilket betyder att sångerskorna Julia Sporsén och Kajsa Lindberg turas om att inneha huvudrollen. Teaterregissören Eirik Stubø gör Sverigedebut som operaregissör i detta Medealiknande tringeldrama som utspelar sig i ett krigsockuperat romarrike. Genom Stubøs personregi och tolkning får vi uppleva Norma och hennes dilemma. Orkestermusiken spelas på tidstrogna instrument och sångarna har getts nya sätt att ta sig an Bel canto-traditionen för att förmedla en annorlunda operaupplevelse. Spelas till 20 nov, Folkoperan Stockholm.

Jeník (Adam Frandsen), Mařenka (Matilda Sterby) och Göteborgsoperans kör under en föreställning av "Brudköpet". Foto: Lennart Sjöberg.