Det räcker med att lära sig några enkla knep för att snabbt känna sig bättre. Vi bad Polina Otto, flerfaldig schackmästare, att dela med sig av några sina bästa tricks för att få ett övertag i spelet.


Rockad

Det här är ett riktigt bra knep för att hålla kungen skyddad i början av spelet. Gör du rockad blir det mycket svårare för din motståndare att attackera din kung mot schackmatt. Kom ihåg att rockad är ett specialdrag och kan endast kan göras om:

  1. Din kung har inte förflyttats under spelet
  2. Ditt torn har inte förflyttats under spelet
  3. Din kung står inte i schack
  4. Din kung passerar inte schack

Rockad kan du göra både till höger och vänster genom att gå två steg med kungen mot önskat håll och sedan lyfta tornet över kungen och ställa det intill. Rockad till höger kallas för "kort rockad" och till vänster kallas det för "lång rockad".  

Kort rockad. Foto: Polina Otto för Vad Vi Vet.

Få en extra pjäs genom bonden!

Visste du att du kan få en extra dam genom att få bonden över till slutet av brädet? Det är därför extra viktigt att bevara på bönderna i början av partiet då du i slutet kommer ha en stor fördel med fler bönder än din motståndare, och då kan förvandla dem till vilken pjäs du önskar, med undantag för kungen.

Ett knep när man är nybörjare och leder med pjäser eller bönder i ett parti, att “byta ut” till exempel häst mot häst, dam mot dam tills det är slutspel då du tydligare dominerar spelet med dem pjäserna du ledde med.


Använd hästen för att göra en gaffel

Att ta nytta av sina pjäsers bästa potential är otroligt viktigt i spelet. Hästen är en pjäs som ibland blir klurig då den hoppar som ett L i olika vinklar. Utnyttja det genom att göra en “gaffel” med hästen. Det innebär att du hotar två av motståndarens pjäser samtidigt vilket tvingar hen att ge bort en av pjäserna du hotar för att skydda en av dem.

En klassisk gaffel. Foto: Polina Otto för Vad Vi Vet

Testa göra en Gaffel på din motståndare nästa gång! Använder du dig av den italienska öppningen som vit kan du till exempel använda dig av hästen på f3 för att gå till g4 för att hota f7 rutan som din löpare. När dessa två pjäser hotar f7 rutan och svart inte motverkar attacken kan du i nästa drag slå f7 rutan med hästen och hota svarts dam och torn samtidigt!

Mästerliga öppningsdrag i schack
Netflix populära serie om schack har fått fler att vilja prova på det klassiska brädspelet. Vi bad schackmästaren Polina Otto om tips på tre bra öppningar.