Precis som 2020 ställer Finlands president Sauli Niinistö in sin självständighetsfest i år. Skälet är det försämrade covid-läget i landet. I vanliga fall samlas knappt 2000 personer för att fira Finlands nationaldag på presidentens slott i Helsingfors. De som inte får vara med fysiskt på festen följer evenemanget på tv. Nästan hälften av Finlands befolkning bänkar sig framför tv:n den 6 december för att titta på direktsändningen från slottsbalen.

Att få en inbjudan till självständighetsfesten på slottet i Helsingfors är den mest prestigefyllda inbjudan en finländare kan få. Under vanliga år bjuder presidenten och hens partner in krigsveteraner och lottor, medlemmar av statsrådet, riksdagsledamöter, finländska EU-parlamentariker, biskopar, diplomater, nöjesprofiler, finländare som har utmärkt sig på olika sätt och personer som presidentparet har träffat under året. Presidentparet serverar traditionsenligt bland annat gräddtårta, smörgåstårta och bål (som görs på ett hemligt recept). Det blir dans och tillställningen håller på till sent på kvällen. På det stora hela är evenemanget ändå en allvarlig och lugn tillställning jämfört med många andra länders nationaldagar. Finländare tar inte självständigheten för given och firar stillsamt.

Traditionen går långt tillbaka i tiden. Den allra första självständighetsfesten på slottet arrangerades av den dåvarande presidenten K.J Ståhlberg 1919, två år efter att Finland blivit självständigt. Mottagningen var mer anspråkslös än nutida fester. Ståhlberg bjöd på kaffe och kaka på eftermiddagen dagen innan självständighetsdagen, hela evenemanget tog ungefär en timme. Då var gästerna bara 150 till antalet och eftersom året var 1919 och förbudslagen precis hade trätt i kraft serverades ingen alkohol.