Några dagar innan julafton publicerade det ryska utrikesministeriet en utrikespolitisk önskelista. Invirat i diplomatiska formuleringar fanns åtta så tydliga önskningar om garantier för Rysslands säkerhet att de inte kan tolkas som annat än krav. Listan skickades till Nato och dess mest betydelsefulla medlem, de Förenta staterna.

Bland de ryska kraven fanns att Ukraina inte skulle bli medlem i Nato (eller Sverige och Finland, för den delen) samt försvarsalliansen skulle dra tillbaka trupper och vapensystem från länder som blivit medlemmar efter 1997. Det vill säga från Polen, länderna i Baltikum och på Balkan. Den ryska hållningen är att listan är det enda sättet att undvika krig i Europa, då framförallt i Ukraina. Enligt USA är kravlistan snarare ett tecken på att risken för krig ökar.

Det är i så fall inte det första tecknet. Redan i april förra året fylldes sociala medier i Ryssland av bilder på stridsvagnar och tungt artilleri tillhörande den ryska armén som rörde sig i riktning mot ukrainska gränsen,  åtföljda av uppskattningsvis 100 000 soldater. Ryssland kallade det hela "en övning" och efter några veckor drogs trupperna tillbaka. I alla fall delvis.

Satellitbilder visar hur Ryssland samlar stora mängder militärfordon nära den Ukrainska gränsen. Foto: Maxar / Reuters via TT.

Det andra tecknet kom i början av december. En amerikansk underrättelserapport konstaterade att rysk trupp återigen ansamlades vid ukrainska gränsen, men nu nästan dubbelt så många som under våren.

Ukrainas syn på Ryssland