Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
137. Medelhavets historia , förklarad av Olof Heilo, historiker.
0:00
-1:08:29

137. Medelhavets historia , förklarad av Olof Heilo, historiker.

Medelhavet är ett bihav till Atlanten, beläget mellan Europa, Afrika och Asien. Det har en yta på 2 620 254 km² och ett medeldjup på knappt 1 500 m. Där medelhavet är som djupast är det strax över 5100 meter. Det är i Hellenska graven, en djuphavsgrav sydväst om den grekiska halvön Peloponnesos. Området är särskilt viktigt för östra medelhavets population av kaskeloter.

Medelhavet som helhet har varit oerhört viktigt för en lång rad populationer av människor, och den betydelsen låter sig inte fångas av fakta av det här slaget. Nej, innanhavets betydelse för framväxten av civilisationer som den egyptiska, den grekiska, den romerska, bysantinska har varit mycket stor. Det är också runt medelhavet som tre av världens största religioner har fötts - judendomen, kristendomen och islam.

För att förstå mer om oss själva, om ideal och civilisationer som påverkat oss mycket är tanken att vi idag ska bättra på vår allmänbildning om Medelhavet och dess historia. Den som ska hjälpa oss att förstå mer är Olof Heilo som är föreståndare på det svenska forskningsinstututet i Istanbul, och det är därför dit jag har begett mig för dagens avsnitt. I hans luftiga arbetsrum på konsulatets område ska vi försöka ge dig perspektiv - många perspektiv - på medelhavets betydelse genom århundraden.  

Avsnittet görs i samarbete med Svenska Forskningsinstitutet i Istanbul.

Programledare: Per Grankvist. Producerare: Andrea von Essen. Klippning: Jens Back. Mixning: Stray Dog Studios. 

"Perspektiv "är en podd från Vad Vi Vet - tjänsten som hjälper dig bli allmänbildad med minimal ansträngning. #perspektivpodden


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!