Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
139. Hur håller man sig frisk? Läkaren Anders Wallenstam svarar.
0:00
-1:02:34

139. Hur håller man sig frisk? Läkaren Anders Wallenstam svarar.

Hur ska man göra för att leva så länge och hålla sig så frisk som möjligt? En sak är klar. Hälsa handlar inte bara om en sak: om motion eller kost. Vill man leva hälsosamt måste man ha koll på helheten, hur allt påverkar varandra. Och kanske är det också så som de välfärdssjukdomarna som plågar oss ska förstås? Att de är ett resultat av att vi lever i ett liv som på många sätt inte är i synk med vad våra kroppar och hjärnor är anpassade till.Någon som funderat mycket på hur olika faktorer påverkar vår hälsa är Anders Wallensten. Han är läkare och epidimolog, specialiserad på allmänmedicin och folkhälsa. I boken “Hälsogåtan” gör han ett försök att ta ett grepp på vår hälsa påverkas på olika sätt, och jag bjöd därför in honom till studion.

Men om du tror att du ska få veta exakt hur många gram socker du kan äta eller hur många minuter du ska röra dig så har du fel! Det här är inte ett sådant samtal alls, men vad det däremot kan ge dig är en insikt om vilket förhållningssätt som du behöver ha till din egen hälsa. Och vill du veta hur man ska sålla i alla de forskningsrön som också verkar bombardera oss, ja då är det här definitivt ett avsnitt du ska lyssna på från början till slut.

Wallenstens bokrekommendationer:

Vete, vapen och virus - Jared Diamond 

Böcker av Ernest Hemingway  

Shuggie Bain  - Douglas Stuart 

“Perspektiv” är en podd från Vad Vi Vet, tjänsten som snabbt gör dig mer allmänbildad i aktuella ämnen. Skaffa ett gratiskonto på vadvivet.se

Programledare: Per Grankvist @pergrankvist Redaktör: Andrea von Essen. Klippning: Jens Back. Publicering: Sara Lundgren. Mixning: Stray Dog Studios.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!