Vad Vi Vet.
Vad Vi Vet idag
58. Vad ska man veta innan man plockar svamp?
0:00
-5:33

58. Vad ska man veta innan man plockar svamp?

Få saker är så höstliga som att gå ut i skogen och plocka svamp. Vad bör man tänka på när man plockar svamp? Anders Dahlberg, som är professor i mykologi och svampforskare på Sveriges Lantbruksuniversitet, säger att det finns upp till hundra riktigt bra matsvampar i Sverige. Han har också skrivit boken “Svamparnas förunderliga liv”, om svampar och svampplockning.

I avsnittet berättar han att om du smakar på en giftig svamp så är det vanligtvis inte någon fara om biten är mindre än en sockerbit. Det är faktiskt vanligare att svampplockare mår dåligt av svamp som är ätlig, men som blivit dålig. Svamp som kanske legat länge i en plastpåse och blivit oätlig. Det finns ändå ungefär tio giftiga svampar du ska hålla dig borta från, vit flugsvamp är en av dem.

Fördjupning

Du kan höra en längre intervju med Anders Dahlberg i avsnitt 97 av Vad Vi Vets podd “Perspektiv” som du hittar i din poddapp.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vad Vi Vet.
Vad Vi Vet idag
Lyssna när vi förklarar sammanhangen - på mindre än 5 minuter! Låt programledare Peppe Öhmans outsinliga nyfikenhet leda dig till svaren som gör att du lär dig något nytt varje dag.