Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
70. Grejen med country - med Jill Johnson
0:00
-43:33

70. Grejen med country - med Jill Johnson

Allt som krävs för att skriva en bra countrylåt är tre ackord och sanningen, säger någon. Någon annan menar att den avgörande ingrediensen är “twang”, en känsla i låten som är svår att beskriva men som man känner igen när man hör det. Det är två beskrivningar som Jill Johnson kan skriva under på, men för någon som inte kan lika mycket om country som hon säger det ändå ingenting. I avsnittet gör hon ett försök att förklara grejen med country för någon som precis upptäckt att han gillar genren men som missat alla avsnitt av “Jills Veranda”.

Vi pratar om countryns historiska rötter, om att det som några kallar banalt upplever andra som äkta, om countrymusikens unika förmåga att reflektera mänskliga motgångar och riktiga öden. Även om hon motsätter sig alla försök att klassificera musik berättar hon om vilken sorts country hon inte är så förtjust i men ändå kan tänka sig att dansa till efter några bärs. 

Jill Johnson förklarar också om hur det går till när hon skriver låtar, varför hon inte längre kan skriva låtar som inte känns i bröstet och vad som hände när hon gav upp sina ambitioner att göra rätt och passa in. Hennes kluvna relation till “Crazy in love”, en av Sveriges största countryhits, och varför hon försökt göra storbandslåt av den är också något hon ger perspektiv på.

De artister som nämns i avsnittet är Johnny Cash, Rosanne Cash, Brandi Carlile, Hardy, Alison Krauss & Union Station, Willie Nelson, Linda Ronstadt, Dolly Parton, Bonnie Raitt, Taylor Swift, Shania Twain och Tammy Wynette. Du hittar prov på låtar från alla på avsnittets spellista på Spotify http://vvv.se/jillsfavoriter

Rekommendationer

- Countrymusikens historia (dokumentär) - SVT Play https://www.svtplay.se/countrymusikens-historia

- The King of Tears (poddavsnitt) https://open.spotify.com/episode/4TzvJ0BBdP8wB8eDVc3poE - Revisionist History

Producent: Jens Back och Per Grankvist. Klippning Hanna Brandén och mixning av Stray Dog Studios. När du delar i sociala kanaler, använd #perspektivpodden

Perspektiv är en podd från Vad Vi Vet. Följ oss i dina sociala kanaler om du vill ha faktabaserade förklaringar av aktuella händelser - varje dag.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!