Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
72. Kopplingen mellan beröring och förbättrade relationer - med Helena Backlund Wasling
0:00
-1:10:38

72. Kopplingen mellan beröring och förbättrade relationer - med Helena Backlund Wasling

Jag läste om en undersökning som konstaterade att vi rör våra telefoner hundra gånger per dag. Det är oftare än vi rör vid varandra. Ja, inte ens vår partner får så mycket beröring. Och för en del människor kan det gå flera dygn innan de får möjlighet röra vid någon annan person. Det finns bara en dryg handfull forskare i världen som intresserar sig för beröring, hur det funkar, vilka synapser som är inblandade och vilka effekter det får på vårt välmående. En av dessa är hjärnforskaren Helena Backlund Wasling vid Sahlgrenska akademin som skrivit den mycket intressanta boken Närmare (Mondial förlag).

Vårt förhållande till fysisk beröring är något jag funderat mycket på. Det handlar ju i grund och botten om hur man förhåller sig till andras kroppar, något som varierar utifrån kontext och kultur. I avsnittet pratade jag med Backlund Wasling om kopplingen mellan beröring och förbättrade sociala relationer, om vad som är ett lagom avstånd till en annan människa och varför vi borde öva oss i att lägga handen på en främlings överarm. 

-----

Avsnittet är en repris från juli 2019. Producent: Gabriella Lahti och Per Grankvist. "Perspektiv "är en podd från Vad Vi Vet som förklarar sammanhangen. Vi finns på vadvivet.se och i dina sociala kanaler där vi ger dig nya förklaringar varje dag. #perspektivpodden


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!