Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
81. Varför har vi så svårt att förstå Ryssland, Veronika Bard?
0:00
-57:51

81. Varför har vi så svårt att förstå Ryssland, Veronika Bard?

Rysslands invasion av Ukraina föregicks av många händelser som signalerade vad som skulle ske. Men varför är det så svårt för väst att förstå Ryssland?

Många analyser från väst om Ryssland saknar en grundläggande förståelse för hur landet fungerar. Vilken ideologi är det egentligen som präglar makten? Varför var den ryska revolutionen inte en revolution i västeuropeisk mening? Varför är inte Michail Gorbatjov den reformator som Europa kanske ville se honom som?

Gång på gång har Ryssland gjort saker som borde fått fler att reagera, men som ändå inte fått den uppmärksamhet det förtjänat, eller i alla fall inte tolkats som det borde. Det är förstås lätt att vara efterklok nu, men även efter krigsutbrottet saknar många analyser en grundläggande förståelse för hur landet fungerar.

Informationen som når oss om Ryssland är främst via västeuropeisk och amerikansk media som sällan förstår innebörden av hur Ryssland fungerar. Det gör det självklart ännu svårare för oss att förstå.

Tidigare Moskvaambassadören Veronika Bard. Foto: Sören Andersson

Veronika Bard har varit Sveriges ambassadör i Moskva mellan 2012-2015 och har tidigare ambassadör vid den svenska OSSE-delegationen i Wien. Hon har även tjänstgjort på de svenska ambassaderna i Wien, Bonn och London. Hon har med andra ord stor förståelse för både det europeiska och det ryska sättet att se på omvärlden.

I podden hör du Veronika Bard bland annat tala om:

  • Om Putin ska förstås som en modern tsar?

  • Hur utvecklingen av den Ryska federationen har sett ut och varför den skiljer sig så mycket åt från västeuropeiska länder.

  • Att det blir krig så fort Putins opinionssiffror sjunker.

Bards bokrekommendationer:

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!