Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
87. Om rågens betydelse, med Annika Luther
0:00
-36:57

87. Om rågens betydelse, med Annika Luther

Redan i slutet av juli är rågen mogen, som ett av de första sädesslagen. Det beror på att fröna petas ner i jorden redan på hösten och därmed redan ligger i startblocken när solen smält snön och därmed är färdig före många andra. 

Det här är förstås en beskrivning av hur det ser ut i norra Sverige, där förekomsten av fält med det kavata sädesslaget är frekvent, eftersom det kontinentala vetet inte trivs i låga temperaturer. Men det är framförallt en beskrivning av Finland. Finnarna älskar sin råg, och rågen tycks också älska Finland. För att förstå vilken betydelse som rågen haft genom historien hörde jag av mig till Annika Luther, biolog och författare till den underbara boken “Rågen - en spretig historia”.

Det blev ett samtal fullt av nya insikter, från rågens historia som turkiskt ogräs till överälskad (vilket orsakade hungerkatastrof),

till vilken roll rågen spelat under ljumma sommarkvällar med samlag i luften - och varför den inte längre har samma betydelse.

Bokrekommendationer:

Hårda tider - berättelser från Finlands sista nödår - Karl August Tavaststjerna (kan finnas på antikvariat)

Five Continents - Nikolaĭ Ivanovich Vavilov. 

Den stora fröstölden : svält, plundring och mord i växtförädlingens århundrade - Jens Nordqvist. 

Programledare: Per Grankvist. Producent: Jens Back. Mixning av Stray Dog Studios. #perspektivpodden

"Perspektiv "är en podd från Vad Vi Vet. Prenumerera på podden för att lära dig något nytt varje vecka.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!