0:00
/
0:00

Ämnen att ha koll på i juni.

Allmänbildning du har nytta av under månaden som kommer.

Hej!
Juni väntar runt hörnet. Det här är månadsbrevet från Vad Vi Vet där jag har valt ut ämnen som är bra att ha koll på den närmaste månaden.

  • Bland mitt urval: Försommarnätternas dofter och ljud, ansträngningar för fred, svenska högtider som inte är så svenska som man tror och några bra knep för en billigare semester.

På återhörande,
Per Grankvist, chefredaktör

1. Dofterna och ljuden

Låt oss börja med att stanna upp och andras in. Beroende på var du befinner dig i landet har blomningen kommit olika långt men faktum kvarstår: försommarnätterna doftar underbart! Det beror på att blommorna doftar extra mycket på natten. Överhuvudtaget är processen som skapar blad och blommor oändligt fascinerande, och extra aktuell nu. Om du har tur kan du fortfarande höra koltrastens serenader, som ju är en annan sak som hör våren och försommaren till.

2. Ansträngningar för fred 1

I början av juni träffas alla Nato-länder för ett toppmöte i Bryssel. Alliansen grundades för att kunna söka fredliga lösningar med militära muskler, men sedan den ryska invasionen av Ukraina är det uppenbart för alla att de musklerna behöver stärkas. I skrivande stund tycks ett fredsavtal i Ukraina långt bort, men hoppet står till att vi under juni månad ska kunna få se en överenskommelse om vapenvila. Inte minst för att det är det första steget mot ett fredsavtal. Sedan måste förstås båda sidor vilja få till en lösning. Häromveckan enades de gamla rivalerna Indien och Pakistan om eldupphör, men den känns likväl mycket skör.

3. Fredsansträngningar 2

Ett krig av ekonomisk slag hotar mellan Europeiska Unionen och de Förenta Staterna. President Donald Trump hotar med tariffer på 50 procent om man inte kan enas om ett fördelaktigt avtal innan den 9:e juli. Det du ska komma ihåg är att handelstullar inte är ett särskilt effektivt vapen, då de framförallt drabbar det egna landet.

4. Svenska (?) högtider

Vår flagga har varit med ett tag, men den är inte lika gammal som den danska. Till skillnad från många andra länder är nationaldagsfirandet en relativt ny företeelse i Sverige. Nej, den stora högtiden är förstås midsommar.

“Midsommardans” oljemålning av Anders Zorn (1860-1920)

Sverige är dock inte ensamma om att fira midsommar. Att ställa till med fest i samband med sommarsolståndet görs i många länder, i ett firande som sägs vara äldre än kristendomen och som återfinns i många skepnader och traditioner. Detsamma gäller midsommarstången, där det mesta kring den verkar ändå vara importerat. Man förstår om utlänningar undrar vad det egentligen är vi, och varför vi dansar runt en fallossymbol? Däremot tycks vara svensk, med rötter på medeltiden.

5. Knep för billigare semester

Avslutningsvis bör vi tala om semestern. Eller att planera för den. Min kollega Maja sammanställde nyligen några kloka råd inför semestern och de förtjänar att repeteras. Det finns många sätt att fylla på semesterkassan och samtidigt semestra billigare. Sista-minuten-resor är ofta billigare - men inte alltid. I min familj har vi alltid hyrt ut vårt boende när vi själva är bortresta och det finns några bra knep för att få fler gäster till sin AirBnb och det stärker ju ekonomin.

🎧 Poddtips

Vår allmänbildande podd ger dig fördjupning och perspektiv på aktuella ämnen. Här är några avsnitt ur vårt arkiv som är extra relevanta nu.